Karel Januška: Pochybná demokracie

29.08.2018 20:59

Základy demokratického státu spočívají na vzájemném uspořádání vztahů mezi mocí výkonnou (vláda, armáda, policie), mocí zákonodárnou (Poslanecká sněmovna, Senát) a mocí soudní. Moci soudní se musí podrobit každý účastník sporu (i stát).

Karel Januška: Pochybná demokracie
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Nyní Poslanecká sněmovna vyšetřuje (což je povinností moci výkonné) a výkonná moc ignoruje nestranné a nezávislé rozhodnutí moci soudní. (Státní zástupci se odvolávají proti rozhodnutí soudů.)

Dochází ke zjevnému porušování Ústavy. Někteří zákonodárci to možná nechtějí vidět, protože stávající systém jim umožňuje zasahovat do moci výkonné, a tím ovládat přísun finančních prostředků jak pro jednotlivé strany, tak také pro některé "občany s právnickým vzděláním".

Státní zástupci nyní podléhají ministru spravedlnosti. Z toho titulu se někteří domnívají, že mají právo zasahovat do soudního řízení. Nepatří mezi soudce, ale zasahují do nezávislého rozhodování moci soudní. Přisvojili si pravomoc zasahovat do všech soudních sporů. Přisvojili si pravomoc obracet se přímo na moc zákonodárnou a úkolovat poslance. Z Ústavy takové pravomoci rozhodně nemají.

Důsledky činnosti Státních zástupců všichni vidíme (kauzy Tluchoř, Rath, H-Systém, atd).

Státní zástupci jsou státní úředníci, kteří ve sporech občan nebo instituce versus stát, mají zatupovat stát. Do sporů občan versus občan, nebo občan versus instituce nemá stát právo vstupovat. Není účastníkem řízení. To je zasahování do moci soudní.

Cesta, jak se rychle dostat ze současné situace, je jednoduchá. Státní zástupci musí podléhat ministru vnitra. Budou dohlížet na průběh vyšetřování, které vede stát. Jako příslušníci moci výkonné jsou vázáni mlčenlivostí, a nemůže dojít k neoprávněnému úniku citlivých skutečností. Musí platit hierarchie v pravomocích jednotlivých zástupců. Do sporů, ve kterých není stát účastníkem řízení, nebudou moci vstupovat.

Vyšetřovací komise při Poslanecké sněmovně nemají žádnou oporu v Ústavě.

Domnívám se, že by vláda měla přeřadit institut Státního zastupitelství pod Ministerstvo vnitra.

Soudcům je třeba připomenout literu Ústavy a soudcovský slib.

Ekonomický přínos navržených kroků bude značný. Zkrátí se délka řešení soudních sporů a spravedlnost pro občana bude zaručená.

Republika se stane právním státem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…