Karel Januška: Státní zástupce R. Bajger se patrně zbláznil

22.06.2016 12:14

Podle Hospodářských novin podal obžalobu na bývalého předsedu vlády Nečase. Nejvyšší státní zástupce mlčí.

Karel Januška: Státní zástupce R. Bajger se patrně zbláznil
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Základní pravidla státu, který má být demokratický, jsou: Občan může činit vše, co mu zákon nezakazuje. Soud může vynášet pouze taková rozhodnutí, které mu nařizuje zákon, nebo jeho svědomí.

Každý poslanec vynaložil na získání mandátu nemalé úsilí i finanční prostředky. Právo každého poslance je svůj mandát přenechat straně, za kterou kandidoval.

Dokonce má každý poslanec právo změnit politické uskupení, za které kandidoval. Všechny takové kroky hodnotí pouze jeho voliči. Žádný státní zástupce nemá právo vykládat si nařízení ze sbírky zákonů podle svého uvážení. K podání (ob)žaloby může sloužit pouze trestný čin. Trestný čin musí existovat (vražda, loupež, sedm milionů v krabici). Dříve než se začne vyšetřovat korupce, podvod, nebo podobné obvinění, musí předcházet čin (skutková podstata). Obvinění nemůže být trestným činem. Vyšetřování trestného činu nemůže obecně probíhat v režimu utajení.

Obvinit bývalého poslance a předsedu vlády po několika letech je ukázkou právního vědomí našich státních zástupců.

Ministr vnitra učinil bezpochyby správný krok, když sdělil svým podřízeným, že nelze v rámci jednoho ministerstva mít dva útvary, které se navzájem podezírají a obviňují. Policie je na správné cestě, jak vybřednout z této situace.

Ministr spravedlnosti se jen omlouvá nezákonně stíhaným a umožňuje tím jejich odškodnění. Nevidí, že soudci nedodržují Ústavu a vydávají lživé a podjaté rozhodnutí. Nevidí, že se stát dopustil trestného činu (omezení osobní svobody) na všech zadržených v kauze Tluchoř. Neučinil žádný krok, aby tomu zabránil.

Některým zákonodárcům sice stav nevyhovuje, ale loby „občanů s právnickým vzděláním“ je silnější, než zdravý rozum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla