Karel Januška: Úvaha občanům republiky

09.04.2021 11:18

Volby do Sněmovny vybírají nového premiéra a novou vládu. Každý svéprávný občan má jeden hlas. Ten odevzdává občanovi nebo politickému subjektu, kterému důvěřuje a akceptuje jeho politické cíle.

Karel Januška: Úvaha občanům republiky
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Společnost se zpravidla dělí do dvou hlavních politických směrů. Levici a Pravici. Není žádný důvod k tomu, aby odcházející vláda měla nějaké výhody z toho, že dosud vládla.

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Současný Parlament se snaží uchovat si své výhody, které mu plynou z poslaneckých a senátorských křesel. Je vinou současného Parlamentu a Ústavního soudu, že se občan často nedovolá spravedlnosti. Účastníci z vlakových neštěstí se patrně odškodnění nedočkají nikdy.

Probíhající sčítání obyvatel je příkladem, jak by měly spravedlivé volby nového premiéra a vlády probíhat. Občan může volit ve volební místnosti, do přinesené "urny", z domova, nebo ze zahraničí. Není třeba žádných volebních komisí, současná výpočetní technika to zvádne prakticky se zanedbatelnými náklady. Stačí před volbami vytvořit registr občanů a politických subjektů, které se o post poslance ucházejí. Každý kandidát musí podepsat, že v případě získání vládní funkce se vzdá poslaneckého mandátu svému zástupci. Před volbami vytvořený seznam kandidátů se jedním kolem voleb pouze zkracuje (třeba na polovinu). Registr volitelů se upravuje v závislosti na datu plnoletosti nových občanů. Každý hlas občana je započítán pouze jedenkrát.

Jednací místnost poslanecké sněmovny by měla odstranit řečnický pult. Všichni poslanci mají v demokracii rovná práva. Všichni poslanci musí mít rovný plat. Pouze předseda Sněmovny by mohl být částečně zvýhodněný. Ze společných nákladů Sněmovny se musí hradit náklady jednotlivých poslanců (jízdné, nocležné, právní poradny, cestovné). Poslanec v demokracii nesmí mít ze své funkce žádné výhody. Je nemravné, aby zákonodárci měli jakýkoliv profit ze své funkce. Je nemravné, když Ústavní soud neruší zákonná nařízení a soudní postupy, které vedou k nespravedlivým rozhodnutím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.