Karel Wichs: Roussefová vyhrála volby v Brazílii

28.10.2014 13:42

Necelou hodinu po zavření volebních místností bylo jasné, že prezidentské volby v Brazílii vyhrála i napodruhé, ale naposled Dilma Rousseffová. Její vítězství, jak už to v poslední době v demokratických volbách ve světě bývá, bylo těsné.

Karel Wichs: Roussefová vyhrála volby v Brazílii
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Brazílie

54 milionů Brazilců hlasovalo pro ni, druhých 51 milionů volilo jejího soupeře Aécia Nevese.

Na první pohled by se mohlo zdát, že mezi Rousseffovou ze Strany pracujících a Nevesem ze sociální demokracie není velký rozdíl. Oba se zavázali podporovat chudé spoluobčany, aby se vymanili z bídy.

Prezidentce Rousseffové se to dařilo. Je to jistě jeden z hlavních důvodů, proč byla znovu zvolena. Činila tak ovšem v dobách, kdy Brazílie vzkvétala. Hrubý domácí produkt každoročně stoupal až o 10 procent. Letos se očekává stagnace.

Neves je v tomto smyslu představitelem té části národa, která se díky Rousseffové dostala z bídy, a nyní chce své postavení zakotvit.

Neves navrhuje nerozvíjet brazilskou ekonomiku bezhlavě, ale s ohledem na životní prostředí. Brazilci na tuto výzvu slyší. Ať už je to ochrana amazonských pralesů nebo hledání ekologických pohonných hmot. Připomeňme, že země byla hostitelkou první světové konference o udržitelném rozvoji.

Rozsáhlá území Brazílie letos postihlo velké sucho. Ekologové to dávají do souvislosti s drancováním přírody. Prezidentka Rousseffová dává přednost dravému rozvoji hospodářství před ekologií. Nyní bude muset trochu slevit. Nyní řekla, že je ochotna přistoupit na kompromisy.

Největší rozdíl mezi Rousseffovou a Nevesem je v pohledu na zahraniční politiku. Prezidentka chce pokračovat v tradici přátelství se státy, jako jsou Rusko, Venezuela, Kuba.

Neves preferuje méně revoluční země: Chile, Kolumbii nebo státy Evropské unie. Před volbami řekl, že na obchodování s nimi Brazílie nemusí tratit. Rousseffová na tomto poli na kompromis asi nepřistoupí.

Největším a nejtěžším úkolem staronové prezidentky bude renovovat svou vládu tak, aby mohla splnit své předvolební sliby a zároveň aby vládla i té polovině Brazilců, která ji nevolila.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…