Karel Wichs: Ve Španělsku se blíží 9. listopad. Den možného referenda o katalánské nezávislosti

22.10.2014 15:43

Každým svým činem se katalánský premiér Artur Mas blíží k nelegálnímu hlasování o odtržení od Španělska. Nejprve vyzval vládu, aby konzultovala Katalánce, zda se chtějí odtrhnout. Pak navrhl termín 9. listopadu.

Karel Wichs: Ve Španělsku se blíží 9. listopad. Den možného referenda o katalánské nezávislosti
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Následně ho nechal schválit vládou a připojil se i místní parlament, kde je 70 % poslanců pro samostatnost. Opřen o vůli parlamentu Mas nakonec zmíněné datum konzultace potvrdil.

Mas několikrát zaváhal. Prohlásil, že nechce postupovat protiústavně. Tehdy se zdálo, že couvne. To mu však nedovolili jeho koaliční partneři, kteří pohrozili pádem vlády.

Po nových volbách by už Mas zřejmě nebyl. Politický pád mu může způsobit i samotná konzultace. To v případě, že se většina Katalánců vysloví proti ní. Není to nepravděpodobné.

Drobní podnikatelé volí samostatnost: Zbaví se konkurence. Vzdělanější část Katalánců si je vědoma, co by stála taková samostatnost, kterou si v Evropě přeje jen málokdo. Všichni jsou pod tlakem separatistů. Kdo pro ně nezdvihá ruku, je proti nim. A to si každý nemůže dovolit.

9. listopadu by mohli Katalánci anonymně vyjádřit své přání. Komentátoři předpokládají, že by hlasovali pro jednotné Španělsko.

Vláda v Madridu konzultaci o odtržení nemůže dovolit. Postupovala by nedemokraticky. Je protiústavní a zakázal ji ústavní soud. V tom jsou zajedno vládní lidovci se socialistickou opozicí. Přesto mnozí stoupenci separatismu – i v parlamentu – doufají, že centrální vláda ustoupí.

Mas opatrně navrhl a prosazuje nikoli referendum o samostatnosti, ale konzultaci, zda by ji Katalánci chtěli. Kdyby centrální vláda na konzultaci přece jen z nějakého důvodu přistoupila, neměla by žádný nástroj proti separatistům. A ještě by vypadala zbaběle v očích celého Španělska. Musela by odstoupit.

Jediným řešením se zdá být změna ústavy. Ta by mohla nějakou formou zlegalizovat odchod Katalánců ze Španělského království.

Podle této teorie se král Juan Carlos nevzdal trůnu kvůli své lovecké vášni, ani kvůli svému zeťovi, manželu dcery Cristiny. Předáním koruny synovi umožnil diskusi o nové ústavě. Ta stávající je příliš svázána s jeho jménem. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…