Klára Samková: Hlavně v otázkách sociální a zdravotní politiky se s TOP 09 rozcházím

11.08.2012 9:50

Prohlášení k mému členství v TOP 09

Klára Samková: Hlavně v otázkách sociální a zdravotní politiky se s TOP 09 rozcházím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

V posledních dnech se na mne obrací řada lidí s dotazem, jak to je s mým členstvím v TOP09, jak je možné, že mohu být členem této strany, když se moje názory významným způsobem rozcházejí se skutky činěnými TOP09. Největší rozpory s dnes prosazovanou politikou TOP09 skutečně pociťuji, a to nejvíce v otázce sociální politiky státu, církevních restitucí a zdravotní reformy, kterou považuji celou za absurdně neúčinnou en bloc.

Ke svému setrvání ve straně TOP09 si dovoluji vydat toto prohlášení:

„Můj vstup do TOP09 byl mým posledním pokusem, jak změnit stav země, se kterým hluboce nesouhlasím, standardní demokratickou cestou. Vstoupila jsem do politické strany, jejíž program mi byl nejbližší a byla jsem připravena dát jí svoje veškeré zkušenosti a schopnosti tak, aby došlo ke změně poměrů. Stejně jako voliči TOP09 a 90% členské základny TOP09 jsem uvěřila v dobré úmysly, proklamované zakladateli této strany. Ukázalo se však, že politická strana TOP09 o skutečné řešení problémů nemá zájem a nemá zájem ani o lidi, kteří skutečně chtějí pracovat a s problémy pohnout. O tom svědčí i odchod řady členů z TOP09, vyloučení některých členů z TOP09 či přímo rozehnání několika regionálních organizací. Tato moje negativní zkušenost s TOP09 není jen moje osobní zkušenost, ale je zkušeností i desítek, ba stovek dalších lidí, kteří uvažovali stejně jako já. Z TOP09 se stala stejně uzavřená struktura jako z ODS a tento její vývoj je důkazem, že založení jakékoliv nové strany nemůže přinést žádný posun ve věci. Řadoví členové a voliči budou vždy znovu a znovu zneužiti, ba neváhám říci, podvedeni. Je nutno hldat nové způsoby, jak naplnit demokratické principy vlády, nikoliv jen stranický systém, založený na uzurpaci moci stranickými sekretariáty.

To, že ve straně TOP09 nyní zůstávám, je výrazem mojí úcty právě k řadovým členům, k voličům TOP09 a zejména k mým voličům na Praze 2, kde působím jako zastupitelka v Městské části Praha 2. Původní voliči TOP09 a naprosto převažující část členské základy si bezpochyby uchovali stále tytéž ideály, se kterými do TOP09 vstupovali nebo tuto stranu volili.

Moje setrvávání v TOP09 nemá nic společného s vrcholovým vedením strany, které se dle mého názoru od členské základny a voličské základny již zcela odtrhlo a v řadě bodů jde nejen proti ideám, ale přímo proti původnímu volebnímu programu TOP09, který byl prosazován zejména při parlamentních volbách.

Navíc považuji za zcela neakceptabilní jmenovitě údajně marginální jednání místopředsedy strany pana Kalouska, který neváhal vztáhnout ruku na člověka, který jej kritizoval. Jsem přesvědčena, že fyzická inzultace občana, který s ním nesouhlasil – a to bez ohledu na skutečnost, že slova dotyčné osoby mohla být skutečně nevybíravá – je naprosto neakceptovatelná a tímto byla překročena hranice, za kterou je jakýkoliv politik oprávněn zajít. Jednání pana místopředsedy Kalouska se mne hluboce dotklo nejen jako člena TOP09, ale s ohledem na věk inzultovaného i jako matky, jejíž prostořeké dítě se může dle standardů nastavených panem Kalouskem velmi snadno stát podobným terčem fyzických útoků vrcholných představitelů našeho státu.

To, že se TO09 vzdálila svým ideálům a hodnotám neznamená, že jsem se těmto zásadám vzdálila já. Nevím proto, proč bych já měla opouštět něco, v co se vedení politické stany TOP09 transformovalo bez mého přičinění, bez přičinění, vědomí a podpory množství řadových členů – ba naopak proti jejich přímé vůli, o voličské základně nehovoře.

Žádám naopak TOP09 a vyzývám ji k tomu, aby se vrátila se ke svým původním hodnotám, původnímu volebnímu programu a začala plnit to, co ve svém volebním programu slibovala. Pokud tak neučiní, bude její vedení spoluzodpovědno – zároveň s dalšími politickými subjekty – za rozvrat politického systému této země.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.