Komunitní křižovatka: 7000 občanů Zlína chce referendum o hazardu

08.09.2014 10:00

Přes 7000 občanů Zlína chce referendum o hazardu. Během víkendu jsme dosbírali od počátku vytoužený počet podpisů zahrnující i rezervu kvůli těm škrtnutým. Jedná se zřejmě o největší petiční akci v novodobé historii Zlína. Vzhledem k tomu, že jde zároveň o vůbec první celozlínské referendum, je těžké odhadnout, jaká část podpisů nebude z různých důvodů uznána. Doufáme, že rezerva bude stačit pro uznání potřebných 6 254 podpisů (10% voličů). 

Komunitní křižovatka: 7000 občanů Zlína chce referendum o hazardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

Následující týden se rozhodne, zda se plebiscit uskuteční společně s komunálními volbami, o což se celou dobu snažíme. Musíme znovu a znovu vysvětlovat, že spojení s volbami jsme nevybrali proto, abychom iniciativu politizovali, ale proto, že pro závaznost referenda je třeba alespoň 35% účast voličů, což je v jiný termín jeho konání nepravděpodobné. Navíc by takto bylo dvoudenní. Politizaci problému zajistily již dávno politické strany, které ať již přímo nebo nepřímo přijímají sponzorské dary od provozovatelů heren. 

Jeden z cílů je ale naplněn již nyní, celá iniciativa měla významný vliv na informovanost občanů o této problematice. Díky každodenním diskusím na ulici po dobu tří měsíců, našim letákům, médiím, ale nakonec i díky nepravdám magistrátu a pochybné anketě, která vzbudila největší mediální ohlas. 

Trpělivě jsme předkládali argumenty a jejich důkazy, citace konkrétních lidí, příklady z praxe. Proti nám se vršily neprokázané fabulace a tvrzení nikdy nejmenovaných "odborníků". Když nebylo možné obstát ve férové diskusi, byli jsme obviněni, že naše občanské sdružení čerpá městské dotace a ty jsou přece živeny hazardem. Na iniciátora akce Tomáše Pasterného byl veden útok, že vše dělá jen proto, aby se zviditelnil před volbami a jedná se tak o velký podvod na občany. 

Iniciativa se zrodila po březnové konferenci o hazardu, kterou jsme uspořádali pro zástupce měst a obcí, aby získali informace a utvořili si názor. Nakonec jsme si ten názor utvořili i my a skutečně nás až na té konferenci překvapilo, jak vstřícně město k hazardu přistupuje, oproti daleko účinnějším řešením. Ovšem jistotu, že náš názor je správný, jsme získali až z příběhů, se kterými se nám na ulici lidé svěřovali. Z těch mnoha příběhů za celé to léto, které jsme sběru podpisů obětovali, jsme se utvrdili v tom, že děláme správnou věc, protože se jedná o skutečně velký problém, který ve Zlíně dopadá na mnoho rodin.

Už z podstaty aktivit našeho občanského sdružení Komunitní křižovatka plyne, že jsou dělány se silnou vírou v možnou změnu věcí k lepšímu a z přesvědčení, že děláme správnou věc. Na příští rok připravujeme již páté Zlínské jaro! Po analýze problémů postupujeme systematicky, cílevědomě a trpělivě. Žádné volby na našich postojích nic nezmění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Jahn: Česká televize - Pospěšte! Privatizace veřejnoprávnosti začala!

14:42 Petr Jahn: Česká televize - Pospěšte! Privatizace veřejnoprávnosti začala!

Česká televize totiž outsourcovala službu nejveřejnoprávnější – ombudsmana. Jasně, vím že jsem Vás t…