Libor Dvořák: Doba je složitá, říkají Rusové

10.09.2014 13:00

„Doba je složitá,“ slyšel v uplynulém týdnu přímo v Moskvě, a to z nejrůznějších úst, autor těchto řádek. Tento nepochybný eufemismus zahrnuje skoro všechno.

Libor Dvořák: Doba je složitá, říkají Rusové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Jak nejasné povědomí, že v zuřivě popíraném ruském angažmá na Ukrajině jaksi není něco v pořádku, že poškorpit se s celým západním světem asi taky nepřinese nic dobrého a že, koneckonců, kdoví, jak to s tím dosavadním relativním ruským blahobytem bude dál.

O to zajímavější jsou včerejší výroky ruského premiéra pro Vedomosti, plné temných pohrůžek, jež jiný moskevský list, Nězavisimaja gazeta, glosuje konstatováním, že „ruská vláda sice neví, jak zajistit ekonomický růst, zato se chystá k sankční válce a ke zvýšení daní“.

Právě posledně jmenovaný bod by přitom oficiální Moskvě mohl způsobit velké starosti: Dosavadní sociální smír a stejně tak až drakonické zákony snížily protesty v zemi po vzmachu z přelomu let 2011 až 2012 na minimum, ale na sociální otřesy je ruská společnost velmi citlivá, a jak soudí přední ruští sociologové, případné protesty proti poklesu životní úrovně, jež Rusům nepochybně hrozí, by mohly přerůst v otřesy politické.

Ruská federace přitom na počátku letošního roku zaznamenala recesi a tento pokles během dvou po sobě následujících kvartálů přišel dlouho před ukrajinskou krizí a v podmínkách mimořádně vysokých cen ropy.

V den, kdy Vedomosti otiskly rozhovor s Medveděvem, světové ceny černého zlata poklesly pod 100 USD za barel, což jeho kabinetu nevěstí nic dobrého.

Nězavisimaja gazeta k tomu dodává, že ve včerejším interview nějaká analýza příčin hospodářského poklesu v zemi z premiérových úst rozhodně nezazněla – jen pohrůžky uzavřením ruského vzdušného prostoru pro západní letecké společnosti.

Dmitrij Medveděv si tak v liberálních ruských médiích, a taková naštěstí ještě existují, vysloužil nálepku politika, který se „postupně rozpouští v levicově patriotickém diskursu“.

Pravdou jistě je, že „v rámci putinské vertikály moci je ideálním šéfem kabinetu klasický vykonavatel pokynů bez politických ambicí, důležitá, ale na druhé straně jen jaksi instrumentální figura. Když Putin s Medveděvem na podzim 2011 ohlásili svou funkční rošádu, zdálo se, že pro Medveděva by se právě tento algoritmus mohl změnit.

Nestalo se tak a to, že novináři kladou premiérovi otázky jako samostatné politické figuře. je spíš jen daň minulosti než ocenění jeho současné politické váhy“.

Není divu – v současném konfliktu s Ukrajinou se přirozeně dál zvyšuje jedině váha prezidenta Putina, který se nějaké mocenské konkurence nemusí bát. Však se taky sám postaral o to, aby v jeho zemi jednoduše neexistovala.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Český rozhlas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…