Lukáš Jelínek: Když ke štěstí LIDEM stačí vlastní klub

18.11.2012 17:48

Česká Poslanecká sněmovna je světem samým pro sebe. Řídí se pravidly, jež se mohou ze dne na den účelově měnit a rozhodnutí v ní činěná mají často život vpravdě jepičí. Ještě nedávno byl proti vůli opozice prosazen koaličními zákonodárci do funkce předsedy po čase opět sloučeného branně-bezpečnostního výboru šéf Věcí veřejných Radek John. Námitky o jeho nekompetentnosti vládní strany nevnímaly.

Lukáš Jelínek: Když ke štěstí LIDEM stačí vlastní klub
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Karolínou Peake

Čas oponou trhnul, Věci veřejné z kabinetu odešly, a jejich lídr se dokonce rozhodl vrátit k investigativní žurnalistice. I najednou koalice prozřela a rozhodla se – prý nekompetentního – Johna odvolat. Občané si mohou pomyslet, že si tu z nich někdo utahuje. Tím „někým“ přitom je také opozice, které najednou John coby předseda vlivného výboru nevadí.  

Ale odehrává se i cosi závažnějšího. Poslanci, kteří usoudili, že dost už bylo vděčnosti Vítu Bártovi a Radkovi Johnovi za vytažení do Sněmovny, se osamostatnili a vytvořili stranu LIDEM. Byli sice zvoleni se stejným programem jako Věci veřejné, ale na rozdíl od véček nechtějí ztrácet čas v opozici a jsou pevným pilířem Nečasovy vlády.  

Kdo by však čekal, že jediné, na co LIDEM myslí, je etablování se před voliči, by byl vedle jak ta jedle. Mnohem více ty dobré ženy a muži usilují o cejch standardní plnohodnotné partaje. Do Evropské liberálně demokratické reformní strany již v minulém týdnu pronikli. Doma jim ale ke štěstí chybí vlastní poslanecký klub.  

Ať Karolína Peake dělá, co dělá, přeběhlíků se jí nedostává a osm poslanců na založení klubu nestačí. Proto si vymínila na koaličních partnerech, že odměnou za loajalitu k vládě se formace LIDEM dočká novelizace jednacího řádu Sněmovny přesně podle svých představ. Kdyby nebylo možné a bohužel i běžné, že si těsná většina ve Sněmovně prosazuje, co si zamane, mohli bychom hovořit o znásilnění jednací řádu. Nedošlo by k němu však poprvé.  

Kdysi jednací řád pravil, že ke vzniku poslaneckého klubu je nutných deset členů. Pokud v průběhu volebního období počet členů klesne pod deset, klub se ruší. Za Topolánkovy éry si ale koaliční Strana zelených vyvzdorovala úpravu, podle níž k založení klubu po volbách stačí tři členové. V platnosti zůstalo ustanovení konstatující, že je deset lidí zapotřebí ke vzniku nového - na rovinu řekněme, že přeběhlického či odpadlického - klubu v průběhu volebního období.  

Na přání LIDEM jsou teď ODS a TOP 09 ochotny souhlasit s tím, že i k ustavení klubu v průběhu volebního období mohou stačit tři členové. Co na tom, že takový krok motivuje k atomizaci původně zvolených stran a fungování parlamentu pouze komplikuje. Bez paní Peake si vláda neškrtne, tudíž Petr Nečas s Karlem Schwarzenbergem provedou, co jí na očích uvidí.  

Potěšeni mohou být i další nezařazení poslanci. Národní socialisté mají jen dva poslance, Jiřího Paroubka a Jiří Šlégra. Kdyby ještě někoho přemluvili, získají nárok na klub. Anebo jej dřív založí Josef Dobeš, který se trhl z Věcí veřejných a formuje hnutí podporující sport? V něm by se mohl s pány Paroubkem a Šlégrem také potkat. Ve sněmovně zkrátka bude veselo.  

K čemu ale to veškeré pinožení? Na úhradu nákladů na provoz kluby zrozené během volebního období nárok nemají. Leč elementární servis svým ovečkám zajistit dokáží. Mohou též žádat o placené pozice ve sněmovnách výborech a komisích. Hlavně se však posílí jejich kolektivní ego a mediální obraz. Navíc od nedávna víme, že (některé) soudy pokládají poslanecké kluby za orgány sněmovny, kde lze vystupovat s imunitou v zádech. Můžete se na nich například nezávazně tázat, zda někdo z kolegů nepotřebuje finanční výpomoc anebo odkrouhnout nevěrnou manželku či nepohodlného věřitele.  

Jestli se ovšem Karolína Peake domnívá, že zrovna toto je cesta, jak učinit politiku přitažlivější lidem z malým „l“, prokazuje, že se od bártovského vidění světa dosud neodstřihla a má se ještě hodně co učit.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…