Lukáš Kovanda: Češi mají stále chuť utrácet. A to jsou právě „žně“ teprve před námi

05.12.2015 7:31

Tržby v českém maloobchodě bez aut v říjnu meziročně stouply o 5,6 procenta, v září vzrostly podle revidovaných výsledků o 5,2 procenta. Růst tržeb zaznamenali obchodníci ve všech hlavních skupinách prodejen.

Lukáš Kovanda: Češi mají stále chuť utrácet. A to jsou právě „žně“ teprve před námi
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Svižný růst mezd a nízké ceny pohonných hmot, to jsou základní ingredience neutuchajícího spotřebitelského apetitu Čechů. Jejich spotřeba zůstala i v říjnu klíčovou složkou růstu tuzemské ekonomiky.

Mírný srpnový útlum je definitivně překonán. Češi utrácejí jak v maloobchodě jako takovém, tak v segmentu motorových vozidel.

Zvláště tehdy, pokud se míra inflace bude dvouprocentnímu cíli České národní banky přibližovat jen velice pozvolna, zažijí Češi zejména v první polovině roku příštího roku „spotřebitelské žně“. Při poměrně svižně rostoucích nominálních mzdách budou čelit jen nízké inflaci (včetně nízkých cen pohonných hmot). Tudíž i růst reálných mezd bude velice solidní, což jen dále podpoří jejich spotřebitelský apetit. Z hlediska možností spotřeby by tak měl rok 2016 být vůbec tím nejpříhodnějším od předkrizové éry.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen        

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…