Lukáš Kovanda: K růstu cen nemovitostí v ČR

11.04.2018 20:34

Růst cen nemovitostí v ČR ve čtvrtém loňském kvartálu zmírnil, avšak stále zůstává zhruba dvojnásobný oproti EU jako celku.

Lukáš Kovanda: K růstu cen nemovitostí v ČR
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Růst cen nemovitostí v ČR ve čtvrtém loňském kvartálu zmírnil, avšak stále zůstává zhruba dvojnásobný oproti EU jako celku. Důvodem zpomalení růstu je předně obava Čechů z bubliny na realitním trhu, která ochlazuje poptávku zejména po investičním nákupu realit. Dalším důvodem je pak loňské ukončení intervenčního režimu ČNB a související postupné zpřísňování měnové politiky v ČR, které vede ke zdražování hypoték. V neposlední řadě se projevuje loňský zásah ČNB spočívající v doporučení komerčním bankám omezit či zcela přestat poskytovat hypoteční úvěry s vysokou hodnotou úvěru v poměru k zástavní hodnotě nemovitosti.

Lukáš Kovanda, ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla