Marek Řezanka: Když my tu máme demokratický blok…

20.11.2017 15:05

Tak máme TOP 09, STAN, KDU-ČSL a ODS v jednom pytli. Pravice se spojila v takzvaný „Demokratický blok“. Uvidíme, jak jí ta jednota dlouho vydrží. Jedno z témat, které by ji mohlo výrazněji rozdělit, je blížící se prezidentská volba.

Marek Řezanka: Když my tu máme demokratický blok…
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Lidovci a STAN pro Drahoše, TOP09 s ODS pro Topolánka…

Ještě před nedávnem přitom všechny tyto subjekty více méně svorně podporovaly na Hrad J. Drahoše. Nyní se nám ale „Demokratický blok“ v postoji k prezidentskému kandidátovi rozkližuje. Starostové a nezávislí a KDU-ČSL stojí za Drahošem. S výzvou shodnout se na podpoře J. Drahoše přišel P. Gazdík (ze STANu): „Jsme přesvědčeni, že proces společného postupu prozápadních stran má být zahájen právě v rámci nadcházejících prezidentských voleb. Jinak to bude další promarněná příležitost a slova o spolupráci pak zůstanou na úrovni prázdných klišé“ (Viz).

Přímou podporu J. Drahošovi pak vyjádřila i KDU-ČSL (Viz). Své rozhodnutí její představitelé doprovázejí slovy, že jejich podporu si zaslouží ten kandidát, „který dokáže společnost spojovat; člověk, který je respektovaný ve své profesi; člověk, který ctí demokratické hodnoty, ústavu a proevropskou orientaci země, a v neposlední řadě člověk, který vystupuje nepopulistickým způsobem“ (Viz).

Dalo by se čekat, že na tuto rétoriku budou slyšet i další členové „Demokratického bloku“, tedy TOP09 a ODS.

Realita je ovšem jiná. 

Z těch, kteří zatím svoji kandidaturu oznámili, by měl pan profesor Drahoš zcelajistě naši preferenci", sděloval veřejnosti ještě koncem března M. Kalousek. Neopomněl však doplnit, že strana ještě čeká, zda svou kandidaturu neoznámí někdo jiný. „Já osobně bych si strašně moc přál, kdyby ji oznámil Petr Pithart", vyjádřil své preference M. Kalousek (Viz).

M. Topolánek jako respektovaný předseda Rady EU…

Pár měsíců uteklo – a dnes již víme, že ideálním kandidátem M. Kalouska na Hrad není ani pan Drahoš, ani pan Pithart, nýbrž pan Topolánek: „Do hry vstoupil kandidát, který se může prezentovat prokazatelnými zkušenostmi nejenom premiéra, ale i respektovaného předsedy Rady Evropské unie, což jsou zkušenosti, které jeho soupeři nemají" (Viz). Tím dal M. Kalousek najevo, že v jeho optice je pan Topolánek „evropštější“ než pan Drahoš. Tomu nepomohlo ani to, že se vyslovil pro přijetí eura: „Byl bych pro, aby příští vláda zahájila seriozní debatu o euru a měla směřovat celou tu věc k přijetí eura“ (Viz).

Osobně jsem tedy zvědav, jakými veletoči bude M. Kalousek svým partnerům vysvětlovat, že jako Drahoš dobrý, ale Topolánek je ten pravý klenot, kterého je zapotřebí upřednostnit. Už proto, že místo sběru podpisů občanů se obrátil na senátory včetně těch již „použitých“, tedy těch, kteří dali svůj hlas jinému kandidátovi.

ODS nám představila vlastní postup – škoda, že ne před parlamentními volbami…

Stejně jako TOP09 je na tom také ODS. Koncem března Petr Fiala prohlašoval, že Jiří Drahoš je „jistě důstojný prezidentský kandidát" (Viz).

Neopomněl dodat, že „ODS představí včas vlastní postup při prezidentské volbě, do té doby nebudeme žádná jména komentovat.“ „Představit vlastní postup v čas“ v překladu z politické krasomluvy do běžné řeči znamená, že P. Fiala a s ním celá ODS počkali na parlamentní volby. Před nimi nechtěli své voliče rozptylovat „maličkostmi“, jako že politické mrtvoly typu Topolánka či Langera chystají velkolepý návrat na scénu. Asi by poněkud to kazilo obraz „slušného“ leadera, který zatočil s minulostí ODS.  

Dnes má tedy ODS strategii zcela jasnou: „Prvořadým cílem ODS je, aby v nadcházející prezidentské volbě nebyl zvolen prezidentem ČR opětovně Miloš Zeman“ (Viz). A k tomu má dopomoci právě M. Topolánek.

Kdo jde za každou cenu proti Zemanovi, není k němu alternativou…

Z tohoto vyplývá ale jediné. Pokud prvořadým cílem M. Topolánka je, aby nebyl zvolen M. Zeman, nemůže být považován za alternativu k M. Zemanovi. Pro jeho voliče je tedy jenom dalším z řady Antizemanů.

Langer opět na scéně, aneb Sekyra spojující…

K. M Topolánkovi se již hlásí (i s pytlem peněz, třebaže zatím spíše symbolickým) ministr vnitra z jeho vlád, I. Langer (Viz). Tentýž Langer, jenž v minulosti lobboval pro lidi z okolí Františka Mrázka. Tentýž Langer, jenž čelil trestnímu oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z přijímání úplatku. Tentýž Langer, za jehož působení na vnitru získal lukrativní zakázku na praní policejních uniforem jeho známý, podnikatel Tomáš Paclík. Paclík potom za necelé tři roky utržil na ministerstvu 54 milionů korun. Firma, která prala uniformy, měla příhodný název "Dočista" a byla založena dva měsíce před udělením veřejné zakázky. Živnostenské oprávnění na praní prádla si zapsala dokonce až v den udělení zakázky. Rovněž si pronajala extrémně levně objekt kolínských prádelen. 

Zajímavé financování má však také Topolánkovo „dvojče“, J. Drahoš. Milion korun mu poslal L. Sekyra. Za nejzávažnější lze v případě pana Sekyry považovat jeho spojení s Romanem Janouškem a s Františkem Mrázkem, který byl podezřelý z toho, že se podílel na 30 vraždách a v nejednom případě obral stát o závratné finanční částky.

A kdepak že se nám kandidatury pánů Topolánka a Drahoše protínají? Právě u Langera. „Bývalý detektiv Karel Tichý, který ve spisu Krakatice roky mapoval aktivity Mrázkovy skupiny a měl k dispozici desítky hodin odposlechů, nyní poslancům sdělil opak.

Podle něj to Langer o L. Sekyrovi musel všechno vědět.

„Detektiv řekl, že vychází zejména z výpovědí několika policejních informátorů - například Rudolfa Javornického a Jakuba Konečného - a také z odposlechů", uvedl vysoce důvěryhodný zdroj detailně obeznámený s průběhem slyšení“ (Viz).

Projekt Trapoš jako trumf „Demokratického bloku“?

Rozhodl se snad Demokratický blok rozkročit, že vymyslí vlastně jediného kandidáta (Viz) – říkejme mu pracovně „Trapoš“ nebo „Draholánek“ – s tím, že jedna jeho polovina se do druhého kola proti Zemanovi zkrátka dostat musí? Skoro to tak vypadá. V tom případě ale zcela zřetelně vidíme, že tito odpůrci M. Zemana neprosazují žádné demokratické hodnoty. To by jednoduše nemohli mít Sekyru v zádech.

Ono vůbec vypadá zvláštně, když se osm kandidátů vymezuje hlavně vůči M. Zemanovi, ale jinak se od sebe neliší. Tak proč jich kandiduje tolik (Pavel Fischer například neumí odpovědět na otázku, čím se odlišuje od J. Drahoše)? Aby se už nemohlo stát to, co v minulých volbách, kdy např. J. Fischer doporučil svým voličům hlasovat pro Zemana? Tentokrát se totiž všichni tváří, že je jim jedno, kdo z nich postoupí – ale hlavní je, aby na Hradě nebyl Zeman.

Expert na ochranu Ústavy, aneb kiks už při kandidatuře…

Jako výsměch potom působí, že M. Topolánek má být garantem ústavy, což kromě pánů Kalouska a Fialy prohlašuje i Realista Tomský (Viz). V. Pavlíček, odborník na Ústavu ČR, se ke kandidatuře M. Topolánka vyjádřil následovně: „Já jsem přirozeně přesvědčen, že návrh může podat jen jeden senátor jednou. Jednak proto, že je to v zákoně, ale také proto, že je to logické. Přece nebudu někoho navrhovat a současně neřeknu: Já za tebou stojím, a zároveň proti tobě podporuji tvého protikandidáta. To postrádá jakoukoli logiku“ (Viz).
M. Topolánek si nezjistí ani základní právní výklad – a má být zárukou práva?  

Nepodporujme Sekyru, nebudeme posekáni…

Vypadá to tedy, že „Demokratický blok“ bude mít podobně dlouhé trvání jako předvolební koalice STAN a KDU-ČSL (Viz). A pokud se my, voliči, budeme držet faktů – a nenecháme se zablokovat, nemělo by se ani jedno z „dvojčat“ kandidujících za tento blok na Hrad dostat.

Marek Řezanka

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla