Martin Benda: Vedlejší produkt aféry Ištvangate

27.07.2013 16:31

Bez jízlivosti bych si na tomto místě rád povzdechl, co bude důsledkem aféry Ištvangate. Určitě ne to, že politici přestanou uzavírat politické dohody. Určitě ne to, že z nejvyšších pater politiky zmizí napojení na zájmové skupiny a svět byznysu. A už vůbec ne to, že z našeho světa zmizí nejrůznější kmotři – ti se netají tím, jakou jim tento převrat udělal radost.

Martin Benda: Vedlejší produkt aféry Ištvangate
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Jediným vskutku zaručeným a nevyhnutelným důsledkem bude opětovné omezení moci orgánů činných v trestním řízení. Samo o sobě jistě chvályhodné, nicméně nepochybně s rizikem, že opět vznikne (či bude zachována) oligarchistická skupinka vyvolených, kteří stojí nad zákonem. A teď nemyslím některé představitele státu, u nichž jistá míra ochrany před zákonem je logická a správná, ale představitele nejrůznějších zájmových a obchodních skupin, nad nimiž drží ochrannou ruku ten či onen ministr vnitra či jiní politici. A to už není ani logické, ani správné, ale je to naopak nesmírně nebezpečný jev podkopávající samu podstatu demokracie a právního státu. Pár šíbrů vědomých si své beztrestnosti je rizikem, ale frustrace občanů, kteří toto musí bezmocně sledovat, je potenciální katastrofou.

Právě proti tomu se Petr Nečas jasně a důsledně postavil. A nejspíš právě proto byl důsledně a nekompromisně odpraven. Před příštími volbami bude nepochybně mnoho kandidujících subjektů slibovat kromě modrého z nebe i nezávislost policie a státních zástupců, volnou ruku, padni komu padni atd. atp. Kecy.

Ať již bude příště vládnout Petr nebo Pavel, ať to budou nakrásně nějací populisté nebo rovnou Miloš Zeman, ŽÁDNÝ šéf exekutivy – a tedy i státního zastupitelství a policie – si nenechá v zádech partičku, která mu může kdykoli na základě „odvážné právní konstrukce“ zlomit vaz.

Mohou to udělat elegantně a neviditelně (zavírejte dál, ale tyhle ne), nebo okázale (personální čistky odůvodněné nakrásně zatýkáním uvnitř policie a státního zastupitelství), ale udělají to.

Orgány činné v trestním řízení měly historickou možnost vyšetřovat padni komu padni. Pár ambiciózních jakobínů ji flagrantně zneužilo, lhostejno zda na základě vnitřních pnutí či vnějších podnětů. Tím zdiskreditovali celý stav a na dlouhou dobu dopředu znemožnili všem těm slušným policistům a státním zástupcům dělat svou práci nezávisle.

Toť jediný nevyhnutelný byproduct aféry Ištvangate.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…