Martin Červíček: Primárním cílem je dohodnout se se stávajícími dopravci

25.02.2019 8:29

Komentář na facebookovém profilu k událostem uplynulého týdne.

Martin Červíček: Primárním cílem je dohodnout se se stávajícími dopravci
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Pondělí
…jednání s prvními 4 dopravci, kteří vypověděli smlouvy. Náročný den, naplněný diskuzemi, návrhy a kompromisy. Dospěli jsme k dohodám.

Úterý
… ve Wroclavi jsme s polskými kolegy navázali na jednání s ministrem dopravy z minulého týdne. Předmětem bylo rozšíření dálkové železniční dopravy – zejména v úseku HK – Wroclaw, přes Náchod, Meziměstí a Walbrzych. Rádi bychom za náš kraj navýšili počet vlakových spojení na tratích č. 043 a č. 026 přes přechody Královec – Lubawka a Meziměstí – Mierozsov a chtěli bychom, aby v těchto úsecích jezdily vlaky i ve všední dny. Původně jsme s mým kolegou z odboru dopravy přijeli do Wroclavi zjistit, zda bude z polské strany o tento záměr zájem, ale odjížděli jsme již s jasnou dohodou o přípravě oboustranného memoranda, které upraví možnosti a pravidla spolupráce. Nemohli jsme se také vyhnout diskusi na téma dostavby úseků D11, které budou poměrně zásadně ovlivňovat dopravu nejenom na území KHK. Nezbytnost jejich rychlé dostavby vnímáme na obou stranách hranice stejně, a tak jenom doufám, že ani úředníci „druhých ministerstev“ ani křeček nebudou dalšímu hladkému průběhu výstavby stát v cestě.

Středa
… druhé kolo jednání se zbývajícími 4 dopravci „ve výpovědi“. Po opravdu dlouhé vzájemné argumentaci, snahy kraje zajistit plynulé pokračování veřejné autobusové dopravy a dosáhnout vzájemných dohod, se nám to se třemi dopravci podařilo. Jedna (ne) dohoda zůstává otevřena a v jednání budeme pokračovat počátkem nadcházejícího týdne. Musím říci, že po tomto dni jsem odcházel z práce s velmi smíšenými pocity. Jsem zvyklý na přímost, věcnou argumentaci a předpokládal jsem, že závěry vzešlé z více jak dvouhodinové diskuse, stvrzené podáním ruky, mohu považovat za: „platí – domluveno“. Patrně se mám ještě co učit?! Vím ale zcela přesně, jaká je v kontextu zajištění plně funkční veřejné dopravy vůči veřejnosti moje zodpovědnost, ale také ekonomické možnosti a reálný základ argumentace dopravců. Primárním cílem je dohodnout se se stávajícími dopravci, ale není to jediné možné řešení.

Čtvrtek
…ranní jednání se starostou v obci Provodov o případné opravě silnice kraje s možností propojit přípravu opravy se záměrem - a věřím, že i s realizací - výstavby kanalizace směrem do Nového Města nad Metují, kterou připravuje obec Vysokov.
… den v Senátu - krom jiného jednání o případných změnách v legislativě v souvislosti s držením zbraně. Cílem je ochrana a udržení především negativních práv a svobod, tedy těch, které chrání občana a poskytují mu možnost svobody volby. Toto právo má být omezeno směrnicí “Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/853 ze dne 17. května 2017, kterou se mění směrnice Rady 91/477/EHS EU”, schválenou přes odpor drtivé většiny našich europoslanců a proti názoru naší politické representace. Myslím, že v tomto ohledu je chybou, že se Česká republika neodhodlala dříve podat žalobu k Evropskému soudu proti úpravě práv, které vzešly ze strany EU. Právní úprava této směrnice v legislativě České republiky je správná a odpovídá tomu, do jaké míry by měl mít stát kontrolu nad tím, kdo je držitelem zbraně. Proto nepovažuji za šťastné řešit aktuální úpravu vtělením práva držet zbraň přímo do ústavy. Je potřeba diskutovat a přemýšlet o takové úpravě národní legislativy, která vyhoví podstatě nařízení Evropské komise, ale současně nebude nerelevantně omezovat právo držení zbraní pro členské státy – tedy, aby stát následně v rámci svých možností důsledné kontroly nad tím, kdo zbraň drží, nekladl další překážky již oprávněným držitelům. Současná legislativa klade zákona dbalému občanovi povinnost neustále zvažovat, zda je jeho obrana „přiměřená“ a dbát na to, aby při obraně svého života a majetku - a to i uvnitř vlastní nemovitosti - někomu jakýmkoliv způsobem „nepřiměřeně“ neublížil, přičemž to není on, kdo situaci vyvolal a na rozdíl od pachatele neměl příležitost se na tuto situaci připravit. Myslím, že zde je zásadní správný výklad zákona v každé konkrétní situaci. To znamená správně rozlišit, kdy jde opravdu o nepřiměřenou obranu, a kdy jde naopak o stav krajní nouze, a užité prostředky byly užity adekvátně. Bohužel v současné době se v naší zemi stává, že stát adekvátnost obrany v kontextu konkrétní situace nepotvrdí a to je třeba změnit.
… se snahou o nadhled, ale i s určitou obezřetností jsem si přečetl následující:
https://www.parlamentnilisty.cz/…/Vedel-prilis-mnoho-Plukov…
 A bohužel bez velkých soudů musím konstatovat, že předchozí řízení ministerstva vnitra svým vlivem vrátilo policii o mnoho let dozadu.

Pátek
…  rámci prvního poprázdninového setkání se svými studenty na SŠIS jsem se ještě vrátil k pololetním známkám a promluvil si s každým z nich – o výsledcích i o tom, jak mi dospívají před očima v souvislosti s výukou.
… představenstvo ÚDRŘBY SILNIC Královéhradeckého kraje a.s., na němž jsme se kromě projednání standardních bodů zaměřených na fungování a hospodaření společnosti loučili s kolegou Hečkem, který kvůli jiným pracovním povinnostem z představenstva odstoupil.

Sobota, neděle
… “tatínkovský“ víkend - s malým Toníkem krmení  na řece Metuji, oblíbené vlaky na nádraží v Náchodě?? a fotbálek na přípravném? zápase Náchod - Letohrad. Se starším synem tradičně hokej a rozhodující zápas play off v Náchodě – pro juniora cenné zkušenosti z „dospěláckých“ utkání.??
…v mezičase jsem si přečetl mimo jiné i toto: http://forum24.cz/cistky-zasahy-do-vysetrovani-capiho-hni…/…
 Ctím presumpci neviny u kohokoliv včetně AB a dalších vysokých veřejných činitelů, ale přesně při podobných spekulacích, kdy nejsou důvody "transparentních" změn, či rozdílného přístupu k prověřování různých "podnětů" vysvětlené důvěryhodně, to vůbec není o tom, zda někomu bylo sděleno obvinění. Je to především o skutečnosti, že trestně stíhaný premiér, který i v mých očích neustále požívá tzv. presumpci neviny, je v těchto případech něco, co ve slušné společnosti nemůže být strpěno. O „neobyčejných lidech“ psal již Dostojevský ve svém románu Zločin a trest. My bychom ale neměli sami sobě ospravedlňovat a považovat za společenskou normu, účast takových lidí ve vládě. Lidí, kteří se cítí být tak "neobyčejnými", že nemají zábrany se pro uskutečnění svých cílů pohybovat nad zákonem a dobrou morálkou. Není to přijatelné v jakékoliv veřejné funkci, a u té premiérské, která díky svým kompetencím přímo i nepřímo ovlivňuje bezpečnostní prostřední uvnitř i vně státu, to platí mnohonásobně.
...https://www.idnes.cz/…/vlada-rozpocet-skrty-setreni-schille…
Po přečtení jsem si mimoděk vzpomněl na vládní spanilé jízdy po krajích, při nichž se penězi – respektive finančními sliby – rozhodně nešetřilo. Nevím, jak v ostatních krajích, ale v tom našem ještě spoléháme na ujištění, že „zdroje jsou“ …nebo už došly? :-)
...Do nadcházejícího týdne Vám přeji, aby meteorology slibované jarní počasí, přineslo samé čerstvé nápady a slunečnou náladu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…