Martin Marek: Odbory šíří nenávist vůči OSVČ

22.03.2012 12:01

Za situaci ve státě nemůžou živnostníci. Ale leccos nasvědčuje že budou obětováni.

Martin Marek: Odbory šíří nenávist vůči OSVČ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti vládě

Mohl bych všechny argumenty napsat přesně, data – čísla bez chyb. Neudělám to. I náznak podstaty bude muset stačit.

Zaznívá to od odborářských předáků, nebudu jmenovat. Pak se těch blábolů chytnou lidé a píšou nesmysly na transparenty. Jako by si kdosi vybral příští oběti. Uvedu letmo co mě v tenhle moment napadne.

Většina živnostníků nevydělá zdaleka tolik peněz, kolik vydělávají zaměstnanci. Původně nezaměstnaný člověk, který se rozhodne svou bezvýchodnou situaci řešit tím, že se pustí do podnikání není hned boháčem. Zpravidla jím nikdy nebude. Odbořáři nemají co závidět. Spousta živnostníků žijících v chudých oblastech nikdy nevydělají, protože žijí kde žijí. A kde není práce, tak se snaží řešit svou situaci takhle.

Kolik odvádějí živnostníci na zdravotní a sociální pojištění? Uvědote si, že většina živnostníků musí platit na zdravotní a sociální povinou minimální čásku, které v součtu jsou dnes přes 3.500,- Kč. Jestliže tedy živnostník vydělá 10.000,- kč, tak více než třetinu odvede státu. Pokud zaměstnanec vydělá 10.000,- Kč, tak státu odvádí asi 1.100,- Kč .

Klidně si vy odboráři bojujte za zvýšení odvodů živnostníků, ale zrušte povinná minima. Jinak říkejte po pravdě, že většina živnostníků odvádí 30% sumy na zdravotní a sociální.

Dále zase – když drobný živnostník platí dobrovolné nemocenské pojištění. Znám takový případ. Protože nemá stabilní příjem, platí jej poštovníma složenkama. Jenže pak dostal mrtvičku. Tedy nemocenskou v době upoutání na lůžko nezaplatil. Aha? O nemocenskou automaticky přišel. Na to stačí jeden den zpoždění platby. Nejenže nedostane nemocenskou ( což by se zaměstnanci nestalo ), ale také z pohledu zákona nemá nárok na nemocenský stav – na ten právní stav být nemocný. Tedy musí platit státu povinné zálohy na sociální a zdravotní jako živnostníci zdraví. Chudáka z nemocnice přesunuli na rekonvalesceni, což je jiná firma a než přišel domů, tak měl upomínku na dlužné částky za poplatky v nemocnici. No to se dnes může stát i odborářovi. A taky bídný OSVČ zjistil, že když ležel v nemocnici, a nemá právo na stav být nemocný, tak začal státu dlužit zdravotní a sociální. A co se stane s OSVČ, který dluží státu? Tak maximálně udělá radost odborářům. S tou funkční půlkou huby si ani nezanadává.

Nevíte nic o tom, jak se mají živnostníci. Nevíte to, protože živnostníci nemají nikde žádné zastoupení. Jsou sami za sebe. Tak aspoň jako odboráři přestaňte lhát a šířit vůči OSVČ nenávist. Nic vám neudělali, jen se snaží přežít.

Přestaňte šířit lži o zvýhodněných OSVČ. Nemájí proplacenou dovolenou, nemají žádné jistoty, nestojí za nimi žádný tým. Takových příkladů bych mohl ... koho by to zajímalo? Jsme terčem, ale nepřehánějte, aby se vám to nevymklo z kontroly.

Vyšlo na serveru Vaše věc, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…