Martin Stín: Kauza Kubice, Bílek & spol.

19.12.2013 8:51

Odpůrci rozhodnutí ministra vnitra Martiny Peciny o vrácení Petra Lessyho do služebního poměru a tím i do funkce policejního prezidenta přišli o oblíbený argument.

Martin Stín: Kauza Kubice, Bílek & spol.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

Výtka, že měl vzít ohled na podnět Městského státního zastupitelství v Praze nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi k podání dovolání proti usnesení Městského soudu v Praze z 9. října 2013 o zastavení trestního stíhání Petra Lessyho, je nadále bezpředmětná, protože Pavel Zeman tužbám pražských žalobců nevyhoví. Usnesení Městského soudu v Praze by případně mohla ještě napadnout ministryně spravedlnosti stížností pro porušení zákona, podanou v neprospěch obžalovaného, ale i kdyby snad s ní u Nejvyššího soudu ČR uspěla, mělo by to jen akademický význam bez praktických účinků na postavení Petra Lessyho.

Nárok staronového policejního prezidenta na uvolnění obsazeného křesla se tím stal naléhavější než dříve. Postavení generála  Martina Červíčka se naopak stalo zranitelnějším než dosud a naděje na úspěch obrany proti případnému zrušení platnosti jeho jmenování se zmenšila. Martin Pecina si může oddechnout, protože se již nemusí obávat zrušení soudního rozhodnutí a následného zpochybnění  svých kroků. Současně jej ale více než dosud tlačí nezbytnost  urovnat  Petru Lessymu cestu k vykonávání vrácené pravomoci. Bude-li Martin Červíček nadále trvat na tom, že dobrovolně neodejde, ministr vnitra bude mít se zvládnutím situace hodně starostí.

Daný stav je  velmi nepříjemný pro všechny tři zúčastněné. Sklízejí ale setbu, průběžně zasévanou některými politiky ODS a TOP 09 od jmenování Petra Lessyho policejním prezidentem až do našich dnů, vyústivší v součinnost exministra vnitra Jana Kubiceho s Generální inspekcí bezpečnostních sborů při jeho „popravě“. Na řadu přichází požadavek, aby se bezprostřední viníci i jejich loutkovodiči vyzpovídali ze svých skutků před orgány k tomu určenými a případně přijali a následně vykonali spravedlivé tresty. Rodí se „kauza Jan Kubice, Ivan Bílek & spol. a jejich loutkovodiči“.

Naplnění požadavku ale příslušné orgány zatím nepřijímají jako samozřejmost. Kolem podezřelých chodí po špičkách, věc si mezi sebou přehazují jako horký brambor a tváří se, že  nehodlají viníkům zkřivit ani vlásek. O jejich ochranu se viditelně snaží Lessyho žalobce Michal Muravský, který se tím ale podle mínění městské státní zástupkyně Jany Hercegové nedostal do postavení střetu zájmů. Jejich postoje sdílí státní zástupce VSZ v Praze, exprokurátor Vladimír Josefy. Policie ČR dosud nezahájila úkony trestního řízení proti exministrovi vnitra Janu Kubicemu, ač např. trestní oznámení spolku Šalamoun obdržela již 25. září 2012 a aktualizace 28. května a 15. října 2013.  Věc   postoupila  23. října 2013  „k dalším opatřením“  Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 7, které ale žádné signály o horečné činnosti nevysílá. Trestní oznámení proti řediteli GIBS Ivanu Bílkovi a jeho podřízeným má podle rozhodnutí OSZ pro Prahu 1 prověřit sama Inspekce; na výsledek bych si troufl uzavřít sázku.

Vrácení Petra Lessyho ke sboru a do funkce společně s vyvozením  odpovědnosti za jeho nezákonnou  „popravu“ je důležitým vzkazem k posílení sebevědomí a nezávislosti policie. Především z něj vyplývá, že policie může vzdorovat politickým tlakům a svou nezávislost nakonec uhájí, bude-li se bránit, i kdyby v zápase proti nim chvíli podléhala. Zbývá ještě úkol ukázat policii, politikům i celé veřejnosti, že pachatelé útoků  na nezávislost policie a jejích služebních funkcionářů nemají zaručenu  beztrestnost.

Vyšlo 19.12.2013 na Politikonu  jako 504. sloupek a na webu spolku Šalamoun 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.