Michael Rada: Jesličky pro novou dobu

01.01.2017 11:00

Jestliže se v adventním ročním čase vzpomíná na narození spasitele, nezapomene se vždy připomenout i místo jeho zrození. Není tím míněno ani tak město, či stát, ale chlév, resp. jesličky. Zamyslíte-li se, pak zjistíte, že se neřeší ani náboženská příslušnost jednotlivých aktérů.

Michael Rada: Jesličky pro novou dobu
Foto: Archiv Michaela Rady
Popisek: Michael Rada

Já však nebudu řešit náboženství, ale právě místo.

Je totiž zajímavé, že člověk, o kterém se více než 2.000 let hovoří, nebyl zrozen v žádném z paláců, kterých v té době nebylo úplně málo. Byl zrozen přesně na druhém konci mocenského řetězce, a to bez investic do nové výstavby, či dotací na život.

Důvod proč to zmiňuji je prostý. Tři dni po Štědrém dnu jsem se dočetl (opět po nějaké době) o plánech vybudovat pro všechny úředníky NOVOU VLÁDNÍ ČTVRT.

Zajímalo by mne, kde si vzal pan ministr financí inspiraci dnes. Že by to byl tolik opovrhovaný Brusel? Nebo snad Indické metropole, nebo čínská města? Možná že nechodil tak daleko, ale vzal si vzor od našich sousedů, kde se v hlavě jednoho z občanů před více než sedmi desítkami let, zrodil stejný plán a jal se ho realizovat, a to pěkně z gruntu.

Dálnice dimenzované na provoz za půl století

Stadiony se sochami vítězů.

Oslavné brány

A protože nemáme ve městech žádné prázdné budovy a areály, rozhodl se pan ministr, stejně jako mnozí před ním, budovat na zelených loukách, kterými naše země oplývá, tak že je plnými hrstmi rozdáváme a přidáváme k nim úlevy, a další dárky, aby se jejich příjemci cítili dobře a nestýskalo se jim.

Optimálně bych pak nechal soudruhy ve zbrani i stavět, přeci jen, kdo jiný by měl vědět, jak stavět maloměsto pro tolik potřebných úředníků.

Trošku mne však mrzí, určitá ostýchavost páně ministrova, cožpak nemáme úředníků mnohem více? Vždyť ono zmiňované množství je jen 5% množství celkového a to nepočítáme podpůrné pluky. S nimi jistě dojdeme i na čtvrtmilionu, a to ž z malého, dělá město poměrně větší, dalo by se říci velkoměsto, které se bude řadit do první desítky tuzemských metropolí.

Protože čapí hnízdo již v tuzemsku máme, co dát tomuto novému sídlu vznosnější název. Co třepa Supí Hnízdo, nebo Hnízdo Orlí.

Ono je to celkem jedno, protože ať ponese název jakýkoli, stane se po 16. hodině městem DUCHŮ.

I s ním mají v zemi velké sestry dostatek zkušeností.

Důležité je správně vybudovat razítkové koridory, ale i štemplovny.

A dveře pro žadatele a návštěvníky bych udělal dostatečně vysoko, aby razítko a štempl byly za odměnu a nestaly se samozřejmostí, jak tomu bylo dnes.

Vprostřed hnízda pak bude stát pevnost

Doporučoval bych odklonit Vltavu a dodat místu správný a důstojný vzhled, vodními příkopy a padacími mosty.

Věřím, že pan Dan jistě rád navrhne systém mýtných bran a jistě má v kapse i správného kandidáta, resp. předem určeného vítěze.

Na závěr si dovolím dvě jednoduché otázky

Jaké ROI mají ministerské projekty?

Jaké ty AGROFERTU?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla