Milan Knížák: Zeman a umění

30.10.2017 18:31

Nikdy by mě nenapadlo dát tyto dva pojmy dohromady, ale po projevu na oslavě České státnosti, kde se prezident prezentoval jako expert na kulturu a umění, mě nezbývá nic jiného.

Milan Knížák: Zeman a umění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Zeman nám sdělil, že umění je součástí zábavního průmyslu. To, že současná společnost přesouvá umění do oblasti zábavy, aby tak lépe manipulovala společností, je důsledkem komplikovaného společenského vývoje a je třeba se tomu bránit.

Moderní umění, které viditelně vnímáme posledních 200 let, hlásalo permanentní revoltu. Je zajímavé pozorovat, jak se tato revolta nezadržitelně mění ve svou karikaturu. Současná umělecká díla nejsou revolucemi, protesty a objevy, jen se tak tváří. Proto se mění i podoba roztržky mezi uměleckým dílem a divákem, která moderní umění provází.

Politická elita umění jako druh zábavy vesměs podporuje, poněvadž pomáhá manipulovat davy. Ze Zemanova projevu bylo patrné nejen, že je v této oblasti zcela nevzdělaný, ale že se k této pokleslosti hlásí. Proto ocenil za umělecký přínos jen reprezentanty zábavy, kýče a lascivnosti. Zajímavé je, že se Zeman vyhnul reprezentantům vizuálního umění, kde je příklon k zábavě méně patrný. Většina vyznamenaných pochází z oblasti divadla a populární hudby. Právě to jsou oblasti, kde konformnost hrála a hraje největší roli. Tito lidé ochotně sloužili idejím komunistického režimu, aby zůstali na výsluní. K profilu moderního umělce patří i morální postoje a ty jsou u většiny Zemanem vyznamenaných (za kulturu) pochybné.

Považuji Zemanův výběr za zvýznamnění kýče a pokleslosti ducha.

Nebudu se vyjadřovat k jednotlivým oceněným i když bych mohl uvést konkrétní údaje. Chci jen poukázat na to, že oblast kultury a umění je komplikovaná. To, co se dnes s uměním děje, je obtížně srozumitelné. Je třeba k tomu přistupovat opatrně a na základě hlubokého porozumění.

Zeman se považuje za experta ve všech oblastech.

Umění je mimoprofesionální. K jeho vnímání není třeba speciálního vzdělání, jen pokory a citlivosti, ale pokud chceme vydávat soudy a předávat poselství veřejnosti, měli bychom být velmi opatrní.

Zeman nám dává najevo, že umění jako kultivant společnosti není potřeba a to je degradace umění i společnosti. Takové poselství by od prvního muže státu nemělo zaznívat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…