Milan Rokytka: Najde Národní divadlo odvahu vidět, slyšet, myslet a hovořit?

17.12.2013 8:54

Pomalu sto let Zlatá kaplička zapomíná na svůj dluh.

Milan Rokytka: Najde Národní divadlo odvahu vidět, slyšet, myslet a hovořit?
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

"Viděl jsem velekněze, který s patnácti miliony schoval celého pána boha ve svém těhotném břichu; viděl jsem vůdce národa, který se dal koupit za soudek špiritusu; viděl jsem nejvyššího sudího, který za pět pokojů s celým zařízením provedl právní důkaz, že loupež je nejpočestnějším řemeslem na světě; viděl jsem policejní aparát dělat hlídacího psa plné kapse, na kolenou před zlatým teletem vlastnictví; viděl jsem žurnalistickou státotvornost, jak rostla z přetučnělých srdcí a dobře podmazaných násadek; nuže, občané, viděl jsem právě dost, abych vám mohl prohlásit, že církev, která má takové služebníky boží, národ, který má takové vůdce, a stát, který má takové úředníky, jsou dohromady i každý zvlášť Augiášův chlév," řekl Matěj Poctivý 22. února 1922 v naší "Zlaté kapličce" a byl ihned a bez milosti zakázán.

Národ sobě však postavil divadlo, aby viděl a slyšel pravdu o parlamentní demokracii a tržním hospodářství! Uvidí a uslyší ji pomalu po sto letech? To záleží nejen na staronovém vedení této prý kulturní instituce. Ladislav Klíma i národ Jana Husa a Jana Žižky by si to zasloužil. Nebo ne?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Rokytka - profil

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…