Mirko Raduševič: Volby a volební modely jednotlivých výzkumných společností a institucí

06.10.2018 21:19

Dobře si pamatujeme z posledních parlamentních voleb určité fiasko společností zabývajících se průzkumy veřejného mínění, kterým nevyšly prognózy a jejich tzv. volební modely zklamaly.

Mirko Raduševič: Volby a volební modely jednotlivých výzkumných společností a institucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

Kdo má určité odborné znalosti ví o tom své, například jak těžké je vybrat reprezentativní vzorek voličské základny. Průzkumy – volební modely vlastně sledující jen předvolební náladu a rozhodně nevyjadřují to, jak volby dopadnou – nejsou tedy prognózou. Jiné jsou průzkumy opeřené o dlouhodobější trend pozorování tak zvaných voličských preferencí (nezaměňovat s průzkumem stranických preferencí). U tohoto typu průzkumu však je nevýhodou to, že zahrnuje na rozdíl od volebního modelu i lidi, kteří nejsou ještě rozhodnutí, koho půjdou volit. Průzkumu - volebního modelu se může podařit ovlivnění voličů, když některé z voličů mohou vyburcovat a jdou volit svoji stranu, která třeba v průzkumu propadá nebo naopak si řekne, že bude volit stranu jinou, když tato podle průzkumu nemá šanci se prosadit. Průzkum může rovněž ovlivnit i nerozhodnuté voliče nebo dokonce někdy i chování samotných politických stran a hnutí.

Z tohoto úhlu proto berme následující přehled jednotlivých výsledků průzkumu a z toho vyplývající jednotlivé rozdíly a to zejména mezi CVVM a ostatními.

Podle posledního volebního modelu společnosti Kantar TNS provedeného pro ČT

Kantar průzkum září 2018

Ve volbách by mělo ANO s 29,5 procenty, dále se umístili Piráti, které by volilo 15,5 procenta lidí, na třetím místě je ODS se třinácti procenty. Čtvrtá příčka podle průzkumu patří SPD s devíti procenty hlasů, za nimi Sociální demokraté, kteří by dostali 7 % hlas a KSČM s 5%, TOP 09 s 4% a Zelení s 2% hlasů.

Výzkumné oddělení Sociologického ústavu AV ČR - Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které pravidelně v průběhu roku sleduje stranické preference a ke svému průzkumu ze září uvádí:

Hnutí ANO zůstává na úrovni podpory kolem 30 %. Výsledky modelu pro ODS, ČSSD a KSČM také zůstávají na podobné úrovni jako v červnu 2018. Jistý nárůst zaznamenala Pirátská strana, která se vrací na úroveň výsledků z dubna 2018. Mírný pokles naopak zaznamenalo hnutí SPD. Oba posuny jsou na hraně statistické významnosti a u hnutí SPD je možné, že se jedná pouze o jednorázový výkyv měření. V případě uskupení pohybujících se kolem hranice 5 % (SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN) nelze v tuto chvíli s určitostí říci, zda by se v současnosti dostaly či nedostaly do Poslanecké sněmovny. Jejich situace je v tomto ohledu nejistá.

graf CVVM:

CVVM preference září 2018

Společnost Median s.r.o. prováděla průzkum v srpnu výsledek a výsledek ve své zprávě hodnotí:

Hypotetické volby by v současnosti vyhrálo hnutí ANO a pohybuje se nad hranicí zisku 30 %. ODS se se 14% podporou pohybuje na svém povolebním maximu. Piráti po vrcholu z února 2018 mírně klesli na 10,5 %. Může však jít i o náhodnou statistickou odchylku. U SPD – Tomio Okamura sledujeme v posledních měsících stabilizaci nad či na hranici 8 % hlasů (10,6 % ve volbách).

Lidovci, TOP 09 a Starostové ve volebním modelu od voleb oscilují okolo zisku 5 % a nelze s jistotou určit, která z těchto stran by se do Sněmovny dostala – v srpnu byla nejsilnější pozice TOP 09 shodně s KDU-ČSL. Levicové strany ČSSD a KSČM se drží mírně nad svým ziskem z loňských, přičemž se úroveň podpory obou stran pohybuje mezi 8 a 9 %.

Median 2018

SANEP (Středisko analýz a empirických průzkumů) provedlo průzkum osobností - kandidátů do Senátu a komunálních voleb

 sanep - hodnoceni kandidatu do senatu zari 2018 1

Společnost Phoenix Research

Společnost ve své zprávě pro média (server Blesk.cz) uvádí dílčí výsledky v jednotlivých městech ČR. Její šéf Jan Kubáček (viz) k výsledkům volebního modelu uvádí:

Ve volbách „ostrouhá“ hlavně levice … Hlasy jí totiž seberou hlavně hnutí ANO a také liberální a regionální strany a protestní hnutí. Velké souboje se vedou mezi stranami liberálními, například TOP09, hnutí ANO, ODS a místními starostovskými kandidátkami.

ČSSD dokonce v Ostravě, kde ČSSD tradičně získávala hodně hlasů, by mohla být až pátá se ziskem 14 %, a to za ANO (37 %), Piráty (19,1 %), hnutím Ostravak (18,2 %) a SPD (15 %). Ostrava je hodně přesvědčená, že si problémy musí řešit sama a proto volí většinou místní a nabroušená hnutí.

Praha – zde jsou výsledkem hořké plody a promarněná příležitost po mandátu primátorky Krnáčové a nesplněných slibů. Je to i dozvuk toho, že právě v Praze nejvíce voličů vnímá kriticky Andreje Babiše a podporu komunistů jeho vládě. Podle průzkumu zde zvítězí Piráti (29,7 %) a druhá by měla být ODS (24,9 %).U Pirátů oceňují pražští voliči generační nabídku a jsou generační a protestní výzvou. Profilují se jako mladí politici, jdou středovou cestou a vyhrazují se vůči vládnímu establishmentu a liberálním vyzyvatelům. Používají v mnoha ohledech podobnou politikou kampaň a komunikaci, jako nabízelo hnutí ANO před 4 roky.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Muž v ženském těle

9:44 Zdeněk Jemelík: Muž v ženském těle

Ústavní soud vyvolat velký rozruch vyjádřením, že pro povolení změny pohlaví není nutná kastrace. Zá…