Mirko Raduševič: Vzpoura indických spisovatelů a intelektuálů

15.11.2015 10:02

Salman Rushdie (na snímku vlevo) a další spisovatelé společně s několika desítkami indických intelektuálů – sepsalo protestní dopis adresovaný indické vládě a především celé společnosti proti atmosféře společenské netolerance.

Mirko Raduševič: Vzpoura indických spisovatelů a intelektuálů
Foto: ifoa.org
Popisek: Salman Rushdie

Řada spisovatelů vrátila vládě státní vyznamenání, která získala za svoji tvorbu. Naposledy tak učinila i u nás známá spisovatelka Arundhati Royová (obdržela Bookerovo cenu za román Bůh maličkostí - The God of Small Things). Všechen protest je určen pravicové vládě hinduistického nacionalisty Narendra Modiho (vůdce indické lidové strany - Bharatiya Janata Party - BJP), která je rok a půl u moci.

Pravicová vláda si při příchodu k moci dala za cíl být příkladnou ekonomickou velmocí Asie s heslem vyrábět v Indii. Začala zvyšovat příjmy za výběr daní a začala být aktivní v pobídkách pro zahraniční investice. Zmíněné heslo „Indie pro Indii“ si vzala vláda doslova za cíl, ale jen v rámci jednoho náboženství a jedné kultury, přestože Indie představuje přesný opak.

Když byl Narendra Modi předsedou vlády v západoindickém státu Gudžarát došlo zde v roce 2012 k velkým náboženským nepokojům zapříčiněným znesvěcení křesťanského hřbitova v Ahmedabadu. V tomto státě byla tehdy policie nejen ospravedlňována, ale i odměňována, když se přizpůsobila nenávistnému postoji vůči náboženským menšinám křesťanů a muslimů. Módímu se také připisuje spoluzodpovědnost za měsíc trvající krvavý pogrom proti muslimům v roce 2002.

Z této minulosti plynuly obavy pro současnost a pesimistická předpověď se bohužel vyplnila. Před rokem se začaly objevovat zprávy o nucené konverzi křesťanů a muslimů na hinduistické náboženství. Údajně měl Modi tvrdit, že Indové „sešli ze správné cesty“, neboť jsou hinduistickým národem a mnoho Indů konvertovalo k jiným náboženstvím, a to nuceně a násilím. V současnosti opět dochází k násilnostem vůči jiným náboženským komunitám.

Všeobecně je známo, že hinduisté považují krávu za posvátné zvíře a konzumace hovězího masa je zapovězená. Tak se například nedávno stalo, že dvaapadesátiletý muslim byl tisícihlavým davem ubit k smrti za podezření, že jeho rodina jedla hovězí ( viz ). Ještě předtím byl 30.srpna zavražděn literární vědec Malleshappa Kalburgi, který byl známým bojovníkem proti náboženské netoleranci.

Dopis Cameronovi

Výše dva uvedené důvody se staly poslední kapkou v trpělivosti a indičtí intelektuálové, vedení především spisovateli se ozvali. Nayantara Sahgalová, neteř bývalého slavného indického premiéra Džaváharlála Néhrúa uvedla. „Indie představuje kulturu rozmanitosti a naše diskuze se ocitla pod začarovaným kruhem násilí.“ O velkém zklamání, kterému se dostalo mezinárodní publicity, mluvil spisovatel Salman Rushdie. Indičtí spisovatelé začali na protest proti atmosféře náboženské netolerance vracet svá literární ocenění. „Je to něco nového, co se vplížilo do indického života, ta míra násilí je něčím novým. Zdá se, že se to vše děje za tichého souhlasu vládnoucích politiků, ale rovněž s tichým souhlasem indické národní Akademie a premiéra,“ řekl Salman Rushdie.

Mimo spisovatelů se ozvali i další intelektuálové, mezi nimi vědec Pushpa Mitra Bhargava, zakladatel a ředitel Centra buněčné a molekulární biologie. Rovněž chce ministru vnitra vrátit pro změnu vědecké ocenění. „Bez váhání vracím ocenění, neboť v současnosti panuje v Indii atmosféra strachu. Vláda nejde cestou demokracie, ale vydala se na cestu religiozity a chce ze země vytvořit náboženskou hinduistickou autokracii podobnou, jaká existuje v Pákistánu.“

Arundhati Royová autorka románu Bůh maličkostí se rovněž rozhodla vrátit cenu Akademie, kterou obdržela, neboť je názoru, že současná indická vláda vytváří atmosféru strachu a cenzury, což podle spisovatelky podněcuje extrémní pravicové síly k násilí a vraždám. Ve svém prohlášení v deníku Indian Express uvedla, že v Indii žijí nyní miliony spoluobčanů ve strachu, že budou napadnutí jen proto, že jsou menšinového vyznání, jako například křesťané nebo muslimové. „Žijeme v zemi, kde státní aparátčíci a kriminálníci nových pořádků věnují pozornost zabití zvířete a nikoliv vraždě člověka,“ píše Royová. K tomu nakonec dodává, že je ráda, že se stala součást hnutí intelektuálů, umělců, spisovatelů a vědců, kteří povstali proti ideologii zla a útoku na kolektivní rozum národa, který se snaží zničit a pohřbít. Nakonec píše, že věří, že se indická inteligence postaví proti bezprecedentnímu zlu, které nemá obdoby.

Nyní má proběhnout třídenní návštěvě indického premiéra Narendra Modiho ve Velké Británii a dvě stě indických spisovatelů, včele s Salmanem Rushdiem využilo této příležitosti a napsali jménem indických intelektuálů dopis britskému premiérovi Davidu Cameronovi. Zde píší, že spisovatelé a celá spisovatelská obec jsou zavázáni chránit svobodu projevu na celém světě. Proto níže podepsání jsou znepokojení rostoucí atmosférou strachu, netolerancí a násilím.

Dále bychom již jen opakovali četné výzvy, které za minulý týden a poslední dny proběhly v indickém a světovém tisku. Celý dopis indických spisovatelů a seznam podepsaných můžete číst ZDE

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.