Miroslav Macek: O blahodárnosti krátkých naučení v každodenním životě

26.07.2017 9:34

Středeční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: O blahodárnosti krátkých naučení v každodenním životě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Přiznávám, že mám rád, ba přímo miluju, různé vtipné průpovídky, citáty, epigramy, aforismy či kalambury, neboť z letité životní zkušenosti vím, o co těžší a náročnější je napsat vtipnou, výstižnou a moudrou větu, než třicetistránkový řídký text. Přiznávám též, že kdykoliv mě nějaké takové moudro napadne, ani mne nenapadne jásat. Vím totiž velmi dobře, že na něj už dávno a dávno přede mnou přišel Oscar Wilde.

Ostatně, ani toto mé poznání není originální: takto si totiž kdysi povzdechla (a to dokonce ve verších) Dorothy Parkerová:

If with the literate I am
impelled to try an epigram
I never seek to take the credit
we all assume that Oscar did it.

V mém překladu:
Když říkají, že zkusit mám
též napsat vtipný epigram,
hned tuhnou ve tváři mi rysy:
vždyť všechny napsal Oscar kdysi.

A pokud to náhodou, ale čirou náhodou, nebyl Oscar Wilde, pak to byl určitě George Bernard Shaw nebo Francois de la Rochefoucault…

Ta nejkratší, nejvýstižnější a nejvtipnější naučení pak mají jednu vynikající vlastnost: pomáhají Vám, pokud si je připomenete v pravou chvíli, důstojně se vypořádávat s nástrahami všedního dne, nepropadat přitom zoufalství až šílenství a ještě si udržet alespoň zbytek dobré nálady.

Uvedu několik příkladů:

Pokazila se Vám pračka a netrpělivě doma čekáte opraváře, nikoliv, pochopitelně, toho milého z reklamy, který Vám ukazuje vyhřívací těleso obrostlé vodním kamenem a doporučuje pravidelně užívat Calgon, ale obvyklého, opozdilého, spíše nerudného až uvrčeného.

Samozřejmě, že Vás na konci čeká buďto vyhození staré pračky a zakoupení nové anebo nekřesťanská faktura za výměnu „takovéhotoho“, ale jste-li předem varováni, jste také lépe vyzbrojeni - proto je nejlépe po celou dobu nuceného styku s opravářem tiše si mumlat naučení G. B. Shawa, že KAŽDÉ POVOLÁNÍ JE SPIKNUTÍ PROTI LAIKŮM. Pomáhá to, a to dokonale, neboť Vám to připomíná, že časem přijde ve VAŠEM povolání zase VAŠE hvězdná spiklenecká chvíle.

Příklad druhý: jest Vám jíti na úřad a už předem se děsíte, co vše tam zažijete, co vše budete muset absolvovat a jak zbytečné to vše bude. Určitě. Máte pravdu. Ale rozhodně Vám pomůže a pozvedne morálku i náladu, když si (pochopitelně ne nahlas, ale v duchu) budete neustále opakovat moudrý postřeh anonymního autora: ŽÁDNÝ UČENÝ Z NEBE NESPADL, OVŠEM BLBCE JAKO BY SHAZOVALI.

Navíc s vysokou pravděpodobností zažijete souzvuk duší, neboť příslušný úředník si v duchu bude mumlat totéž...

A třetí a poslední příklad: děsně Vás někdo naštve, vytočí, rozčílí, přivede k nepříčetnosti. Rozhodně to nedávejte najevo a zachovejte se přesně dle návodu Oskara Wilda: VŽDY SE OMLUVTE SVÉMU NEPŘÍTELI, NIČÍM HO VÍC NENAŠTVETE.

Tak vidíte, jak je to jednoduché, a to si určitě, určiťánsky najdete spoustu dalších mouder, která Vám usnadní, nebo alespoň zpříjemní, každodenní život - ovšem pozor, tady je má poslední (pochopitelně u klasiků vyčtená) rada:

NAVŠTÍVILO VÁS ŠTĚSTÍ? NEJÁSEJTE! MOŽNÁ SE PŘIŠLO JEN ROZLOUČIT.

Vážení a milí,

Dočetli jste další ukázku z knížky, ve které vyprávím o všelikých zajímavostech, které mne potkaly cestou od narození (téměř) do smrti, a které by Vám, jak doufám, mohly poskytnout jak zábavu, tak i trochu poučení. V knize jsou též ukázky z mé letité novinové a časopisecké tvorby, výběr z překladů poezie i prózy a také něco z vlastního literárního šuplíku.

Knihu „Samomluvy Miroslava Macka“ vydalo v líbezné úpravě (a v pevné vazbě s přebalem) nakladatelství Jonathan Livingston, avšak kniha nebude v normální distribuci - objednat si ji však můžete na dobírku přímo domů, a to za konečných 299.- Kč (tedy včetně balného a poštovného) na mailové adrese m.vitovcova@volny.cz, čímž zároveň vypomůžete firmě, která zaměstnává osoby se změněnou pracovní schopností.

Také je možno knihu si přímo vyzvednout u pí. Vítovcové (VRV.sro, Petýrkova 1950/128, 14800 Praha 11, tel. 606270219), a ušetřit tak na poštovném…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…