Miroslav Macek: Rath a poslanecké náhrady

02.02.2013 9:22

Páteční glosy Miroslava Macka.

Miroslav Macek: Rath a poslanecké náhrady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Poslanec Rath je sice od loňského května ve vazbě, kde nesmí mít pochopitelně ani mobil či fax, přesto si každoměsíčně účtuje poslanecké náhrady za jejich užívání, a to ve výši 56.000.- Kč měsíčně, samozřejmě z našich kapes.
Zdá se Vám taková zákonná možnost na hlavu postavená? Samozřejmě…Jenže takových nesmyslných zákonů a nařízení, byť nejsou tak mediálně nápadné, je v Česku spousta.
Nikdo je ovšem systematicky neruší: je přece jednodušší zdvihnout daně.

Analytik firmy Colosseum Boris Tomčiak v Lidovkách v článku „Prezidentské volby a investoři“:
Proč se lidé nedokážou nadchnout pro celoživotní studium? Proč nenosí odznaky „Volím si práci a rozvíjení vlastních schopností“? Proč nechtějí vzít zodpovědnost za svůj osud do vlastních rukou? Protože přijímání myšlenek a podnětů z okolí je snadnější než vytváření vlastních.

Čtenář glos T. C. mi napsal k tzv. solidární dani:
Kdyby se autoři tohoto výmyslu postavili k poplatníkům čelem a přiznali, že se jedná o prostou progresivní daň, nebylo by třeba sáhnout na mzdové programy, protože s progresivní daní již počítat umí. Ale protože se daň oficálně nezvyšuje, museli zasednout programátoři a tento výmysl do programů zapracovat. A tisíce uživatelů museli systém zvlášť testovat, aby si byli jisti, že dopracované řešení funguje. Přitom nikdo z plátců se necítí být solidární, ba přímo jsou toho názoru, že povinná solidarita je naprostý nesmysl.
Navíc, aby to nebylo jednoduché, tak v naší mezinárodní firmě mají zahraniční vrcholoví manažeři sjednanou čistou mzdu (a vím, že nejsme jediní), takže mzdový systém obsahuje modul, který k této čisté vypočítá odpovídající hrubou mzdu. A samozřejmě i tento modul umí daň progresivní, ale ne solidární. Takže další oprava a testování.
No, a dnes se vláda rozhodla, že superhrubou mzdu zruší už příští rok, takže máme o zábavu postaráno. Dobře jsem učinil, že jsem zanechal práce v bance a stal se "ajťákem" na mzdový systém!
Když se nad novou daní trochu zamyslím, musím dospět k názoru, že označovat daň pro vysokopříjmové poplatníky za solidární je úplný nesmysl. Osobně říkám, že každá vyměřená daň nakonec doputuje k někomu, kdo se proti ní nedokáže bránit. A vůbec to nemusí být ten, komu byla vyměřena.
 Pokud má někdo u nás příjem přes 100 000 korun měsíčně, má s velkou pravděpodobností pro firmu zásadní přínos.A taktéž by měl stejný přínos pro řadu jiných firem. A to mu dává do ruky velký nástroj k vyjednávání s majitelem o dorovnání ztráty způsobené touto daní (byť třeba prostřednictvím ředitele a podobně), ba dokonce klidně přímo k vydírání. A pokud k tomuto dorovnání dojde, je potřeba přenést toto břemeno na ty, kdo se mohou bránit nejmíň, což jsou snadno nahraditelní lidé, kteří mají i nejnižší příjmy.
Samozřejmě, že majitel asi nepředstoupí před firmu s tím, že musel přidat Frantovi (za jehož nápady všichni trhají firmě ruce, zato bez něj se neprodá nic), takže všem ostatním ubere. Ale třeba až se budou rozdávat prémie, nebude nikdo z nich vědět, že by bývaly byly tučnější, kdyby nebylo třeba složit se Frantovi na solidární daň.
Takže nakonec tu daň zaplatí ti, kteří maji na základě své kvalifikace a schopností příjmy nejmenší.

Opsáno z facebooku:
Jsem celebrita. Já a Iveta Bartošová máme stejného zubaře. Já věděla, že ze mě něco nakonec bude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: viditelny-macek.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…