Miroslav Novák: Průmyslu se v květnu poměrně slušně dařilo

09.07.2018 15:19

Jednoznačně pozitivní zprávou je silný růst nových zakázek, který je s 9,5 procenta nejsilnější od loňského října a částečně tak kompenzuje slabší březen a duben. V případě motorových vozidel nové zakázky dokonce meziročně vzrostly o 21 procent, když hlavní část poptávky po automobilech jde ze zahraničí.

Miroslav Novák: Průmyslu se v květnu poměrně slušně dařilo
Foto: pixabay.com
Popisek: Průmysl - ilustrační foto

Průmyslu se v květnu poměrně slušně dařilo. Oproti dubnu vzrostla průmyslová produkce o 2,9 % a v meziročním srovnání o 1,4 %. Meziroční růst průmyslu sice na první pohled není nijak ohromující, avšak po zohlednění silné statistické základny z loňského roku je květnový výsledek průmyslu nutno vnímat v lepším světle. Na první pohled pozitivní je naopak údaj o nových zakázkách, které v květnu meziročně vzrostly o 9,5 %, tj. bezmála dvouciferným tempem.

Květnovým specifikem byl meziroční mírný pokles (-1,3 %) produkce motorových vozidel, což bylo ovlivněno právě silnou statistickou základnou z loňského roku. Loni v květnu produkce automobilů meziročně vzrostla o silných 15,6 %. Pokles produkce motorových vozidel však byl letos v květnu vyvážen růstem v dalších segmentech průmyslu jako energetika, počítače či kovové konstrukce. Poprvé v letošním roce došlo k růstu produkce v těžebním průmyslu.

Jednoznačně pozitivní zprávou je silný růst nových zakázek, který je s 9,5 % nejsilnější od loňského října a částečně tak kompenzuje slabší březen a duben. V případě motorových vozidel nové zakázky dokonce meziročně vzrostly o 21 %, když hlavní část poptávky po automobilech jde ze zahraničí. To je v kombinaci s měkkými indikátory z průmyslu (průmyslová důvěra, index PMI) solidní předpoklad pro pokračující růst průmyslové produkce i v nadcházejících měsících.

Dalšímu zpomalení průmyslové výroby se však ve druhé polovině letošního roku pravděpodobně přeci jen nevyhneme, protože tempo růstu produkce kolem 5 % je v roce 2018 s ohledem na kapacitní omezení domácích podniků neudržitelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…