Miroslav Pavel: Obsese Ruskem

12.07.2016 19:00

Varšavské setkání NATO vlastně nepřekvapilo, a tak lze číst dost rozmanité komentáře. Západní tisk se navíc tomuto tématu jakoby vyhýbal. Hynek Kmoníček se svojí známou schopností diplomatického vyjadřování to formuloval tak, že Rusko není nepřítel, ale protivník. A s protivníkem se stále ještě vede dialog!

Miroslav Pavel: Obsese Ruskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Ať tak, či tak, zajímá mne spíš jiný pohled. Obsedantní fixace na Rusko je něco, čeho se NATO nedokázalo zbavit, protože mu to bylo vloženo – přes veškeré ideologické nátěry boje proti komunismu– přímo při zakládání do kolébky. Očekával bych od amerických analytiků zahraniční politiky ale přece jenom trochu sofistikovanější pohled na svět. Ať už je Rusko nepřítel ( a tomu zjevně všechno nasvědčuje), nebo protivník (což mi připadá trochu umělé rozdělení), vynechává to další, ne právě nevýznamné hráče světové politiky a tendence.

Téměř se nepsalo o poslední návštěvě Putina v Číně, ze které přivezl mnoho významných dohod. A mimo pozornost mainstreamu zůstalo i jednání šanghajské organizace pro spolupráci, která začala připravovat vstup dvou velkých zemí – Indie a Pákistánu. I když profil této organizace není ještě úplně vyjasněný, přesto se v jejím rámci  koncentruje nebývalá politická, vojenská a ekonomická síla.  Rusko samo o sobě by pro NATO a Spojené státy americké bylo docela atraktivní nepřítel.

Problém ovšem nastává ve spojení s Čínou, která si – myslím – velmi dobře uvědomuje, že v případě jakékoliv porážky Ruska, ať politické, ekonomické, či vojenské – bude další na řadě. Mimochodem, je docela zajímavé, že zatímco ruská dikce stále hovoří o Západu jako o našich partnerech, v Číně si neberou před ústa ubrousky. A Ameriku nepokrytě varují.

Politika Západu, což je především americká politika, si tak úspěšně vytváří geopolitické protihráče, disponující silou, kterou nelze překonat. Snad jedině totální válkou. Ale v té bychom zahynuli všichni!

Autor je vydavetelem Literárních novin.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…