Miroslav Vejlupek: O světotvorné síle hry

08.05.2015 19:52

Můj dětský přítel se jmenoval Karel. Když nám bylo devět, deset, psal se začátek šedesátých let. Svět se o sebe nejprve bál, protože v Karibiku bylo založeno na všezničující požár. Netrvalo tak dlouho a svět se naopak dmul pýchou – protože po Juriji Gagarinovi to dokázali také Shepard, Grissom, Titov, Glenn, Carpenter, Nikolajev. Po těch všech a ještě po několika dalších nakonec i Těreškovová.

Miroslav Vejlupek: O světotvorné síle hry
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

My dva jsme si vždycky jenom hráli. Nejprve na válku. Z ohoblovaných třísek jsme vyrobili bombardovací letadla, ze suků atomové bomby a z borové kůry válečné parníky.

A tu – změna! Země nám byla najednou malá... Suky jsme slepili v družice a parníky přetvořili na kosmické rakety, startující tu z mysu Canaveral, tu z Bajkonuru. Létali jsme mezi hvězdami.

Karel dorostl ve vojáka z povolání. Já v amatéra badatele, zaznamenávajícího informace o každém novém vzlétnutí člověka do vesmíru. Zkrátka: dětské hry dosud jdou našimi životy. My jsme totiž z těch, kdo přitakávají Karlu Čapkovi - v causerii Hráti (in: Kritika slov, 1920) Čapek, mladší z těch dvou, neochvějně tvrdí, že „ve hře jde ještě více než v práci o dokonalost; hra je zaměstnání ryze kvalitativní. Při hře svrchovaně záleží na tom, aby byla dobře dělána; proto je hra matkou ctižádosti, prvním a věčným polem závodění a sebezdokonalování. Nebereme hru dosti vážně, - to je vidět i na neúspěších naší civilizace. Kdybychom si s prací „jen" hráli, získala by tím naše práce úžasné dokonalosti. Kdybychom „hráli svou roli" v životě, nebyli bychom takoví všelijací slamotrusové a mravně tak beztvární jako býváme".

I s jinými jdou jejich dětské hry do dnů nejvzdálenějších. Školák Ivo Fencl „vydával" svůj časopis a dnes v časopisech publikuje a má u čtenářů úspěch. Čtenáři veršů Aleny Vávrové jen málokdy tuší, že děvčátko Alenka ještě nechodilo do školy, když zatoužilo být básnířkou a psalo si své první verše. Také Karla Erbová pokoušela Múzu již v časném dětství, a který ze čtenářů české poezie by ji dnes neznal?
Hry generací jdou dějinami. Vychovávají generace a generace jedna po druhé posouvají societu k větší a větší dokonalosti. První antičtí mechanici udivovali veřejnost už dlouho před Kristem a směle se můžeme dohadovat, jaké bylo jejich dětství. Archytas z Tarentu sestrojil holuba, jímž pohyboval vzduch proudící v jeho útrobách. Filón popisuje ve spise Pneumatika hned tři automaty: automat se zpívajícím ptákem a syčící zmijí, automat podávající pemzu a automat ulévající vodu. A ve spise Automatopoíka (volně „Divadlo automatů") popsal alexandrijský Řek Heron (nahoře na obrázku) automatů rovnou sto. Byly to přístroje malé, vlastně hračky, a sloužily k demonstraci fyzikálních jevů.

Mohli bychom říci cosi o šťastlivcích zůstávajících hravými dětmi po celý život. Kdyby tu ovšem nešlo o prehistorii automatiky, předchůdkyni kybernetiky.

Karlův syn si v dětství hrál se sériově vyráběnými samohybnými raketoplánky a měsíčními moduly. Dnes je radioexpert a hledá v kosmu zvukové signály umělého původu.

Karlův pětiletý vnuk si „hraje" s dosluhujícím osobním počítačem. „Písíčko" má zatím „jen" několik set neuronů.

Vskutku existenciální prognózy smělých kybernetiků jsou jednostejné očarující jistotou: už za času dětí Karlova vnuka bude Země kolébkou inteligence vyspěljší, než je ta lidská.

Dech se tají nad tím, jaký je dosah někdy dětské hry. Světotvorný zajisté.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…