Natálie Sedlická: České zdravotnictví ignoruje vědecké poznatky

11.12.2014 18:47

Diskuse v médiích kolem čtvrtečního rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve věci práva ženy na „porodní péči“ přehlíží jednu zásadní věc, kterou rozsudek taktéž zmiňuje. České zdravotnictví totiž nadále ignoruje nejnovější vědecké poznatky, které říkají, že pro zhruba 80 procent žen jsou porody vedené vzdělanou porodní asistentkou stejně, nebo dokonce více bezpečné, než porody vedené lékařem bez ohledu na místo porodu.

Natálie Sedlická: České zdravotnictví ignoruje vědecké poznatky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

Proto projekt "Jak jinak" ve spolupráci s dalšími organizacemi navrhne Ministerstvu zdravotnictví ČR systém tzv. primární porodní péče a systém vzdělávání pro porodní asistentky. Tato změna při zachování úrovně bezpečnosti vytvoří pro rodičky reálně funkční prostředí. To jim umožní stejně jako v západní Evropě rodit se zvolenou porodní asistentkou, která je provází celým těhotenstvím, porodem a šestinedělím. Podle nejnovějších výzkumů jde totiž o nejméně nákladnou a nejméně rizikovou variantu. Stát odmítáním poskytování péče mimo porodnice vede ženy nikoli k cestě do porodnice, ale de facto je nutí k podstupování zvýšeného rizika.

Projekt "Jak jinak" si klade za cíl rozšířit bezpečné možnosti a služby pro rodící ženy, porodní asistentky i lékaře. Propaguje tím vytvoření sítě porodních domů, které jsou obvyklé ve vyspělých západních zemích.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.