Odborové organizace Národního divadla: Z Národního divadla se stal obří nesystémový kolos

11.10.2017 8:49

Otevřený dopis volebním lídrům

Odborové organizace Národního divadla: Z Národního divadla se stal obří nesystémový kolos
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Vážený pane předsedo,

V posledních několika týdnech se stala veřejnost svědkem mediálních útoků, uměle vytvořených a do dnešních dnů udržovaných, a to v souvislosti s návštěvou ministra zahraničních věcí v Národním divadle (ND) dne 7. 9. 2017.

Odborové organizace, jako legitimní zástupci zaměstnanců, upozornily na skutečnost, že mediální kampaň, týkající se návštěvy politika ve státem zřízené a financované instutici, se stala hrubě účelovým aktem, který má za cíl dehonestovat úlohu odborových organizací ND. Je třeba zásadně odsoudit a distancovat se od aktivit, které odborové organizace ND vykreslují jako jakési skupiny nepřizpůsobivých zaměstnanců.

Preambule Zřizovací listiny Národního divadla zní:

„Národní divadlo je reprezentativní scénou České republiky. Je jedním ze symbolů národní identity a součástí evropského kulturního prostoru. Je nositelem národního kulturního dědictví a zároveň prostorem pro svobodnou uměleckou tvorbu. Je živým uměleckým organismem, který chápe tradici jako úkol ke stále novému řešení a jako úsilí o nejvyšší uměleckou kvalitu.“

Současný stav Národního divadla je natolik alarmující, že pokud se vůbec o této přední scéně České republiky mluví, tak velmi často pouze v negativních souvislostech. Z Národního divadla se stal obří nesystémový kolos řízený prostřednictvím direktivních příkazů a zákazů, vše v atmosféře zastrašování a útlaku.

Tento neutěšený stav je důsledkem mnoha příčin, z nichž za nejzávažnější lze považovat

1) NEEXISTENCE KONCEPČNÍHO SMĚŘOVÁNÍ NÁRODNÍHO DIVADLA

vychází ze skutečnosti, že ředitel Národního divadla byl do funkce jmenován bez výběrového řízení a bez zřizovatelem schválené koncepce řízení této instituce. Již čtvrtým rokem je tedy Národní divadlo, státní organizace s miliardovým státním příspěvkem, ponecháno svévolným pokusům ředitele tuto instituci řídit.

2) NEEXISTENCE KOLEKTIVNÍ SMLOUVY

- v historii poprvé je narušen sociální smír uvnitř této významné kulturní instituce a zároveň jediné divadelní scény zřizované státem. Vedení ND se se zástupci zaměstnanců nebylo schopno dohodnout za dobu ustanovení současného ředitele do funkce (2013) na uzavření kolektivní smlouvy. S ohledem na specika pracovních podmínek uměleckých zaměstnanců jsou existence kolektivní smlouvy a nastavení odpovídajících parametrů a hranic výkonu práce naprosto nezbytné.

3) DISKRIMINACE ZAMĚSTNANCŮ A ÚTOKY NA ODBOROVÉ ORGANIZACE

- nekomunikace se zaměstnanci a jejich zástupci, porušování zákoníku práce, neprojednávání koncepčních a strategických materiálů s odborovými organizacemi, zákaz komunikace s politiky. Mediální kampaň vedení ND za účelem dehonestovat odborové organizace působící v ND v reakci na setkání člena vlády se zaměstnanci.

4) PLATY

- přes opakovaný nárůst tarifních platů zaměstnanců v kultuře, který stávající vláda zajistila, a přes další navyšování platových prostředků i ze strany zřizovatele, se průměrný plat řadových nejen uměleckých zaměstnanců nezvyšil adekvátně prostředkům, které byly na zvýšení platů poskytnuty. Většina prostředků byla použita poprvé v historii ND na stanovení smluvních platů nejvyššího managementu ND. Po zrušení zákonné možnosti sjednávat smluvní platy je úroveň platů vedení ND zaručena mimořádnými odměnami.

5) REPREZENTACE

- je všeobecně známo, že česká hudba a české divadlo byly a stále ještě jsou vysoce ceněným vývozním artiklem. Stávající vedení ND věnuje maximální pozornost pouze udržení se v řídících funkcích této instituce, a to za jakoukoliv cenu.

Rádi bychom byli součástí instituce, jak ji svými slovy popsal přední český a dnes i světový dirigent Tomáš Netopil, někdejší šéfdirigent Opery ND: Cit:..“Národní divadlo by měla být instituce, která má jasný řád i smysluplné umělecké směřování. Ani jednoho ani druhého se Národnímu divadlu pod současným vedením nedostává.“

Dovolte nám označit slova Tomáše Netopila za apel k učinění takových kroků, které by vedly k rychlé nikoliv však zbrklé nápravě stavu Národního divadla. O formě a způsobu těchto kroků musíte rozhodnout vy, političtí reprezentanti naší země. K tomu jsme připraveni poskytnout veškerou odbornou, uměleckou i lidskou součinnost.

Berthold Kaupa v. r.
ZO Odborová asociace divadelníků v ND, předseda

Jakub Hrubý v. r.
ZO Unie profesionálních zpěváků ČR v ND, předseda

Miroslav Svoboda v. r.
ZO Unie profesionálních zpěváků ČR v SO, předseda

Jan Petřík v. r.
ZO Unie orchestrálních hudebníků ČR ND, předseda

Miroslav Laštovka v. r.
ZO Unie orchestrálních hudebníků ČR ND, předseda

Jiří Březina v. r.
OSPKOP - Odborová organizace umělecko-technických zaměstnanců ND, předseda

David Vaňáč v. r.
Herecká asociace – opera, mluvčí

PETR KOFROŇ
Umělecký ředitel Opery ND a SO
Národní divadlo
Umělecká správa Opery ND
Ostrovní 1, 112 30 Praha 1, Česká republika
Telefon: +420 773 797 812, e-mail: p.kofron@narodni-divadlo.cz
IČ 00023337, Bankovní spojení: KB Praha 1, č. ú.: 939931/0100
www.narodni-divadlo.cz

V Praze dne 8. 9. 2017

Vzhledem k události ze dne 7. 9. 2017 s okamžitou platností zakazuji jakékoliv formy politické agitace a předvolebních setkání na půdě Národního divadla. Národní divadlo je a musí být nadále institucí naprosto apolitickou, nejen s ohledem na Statut ND, ale i s požadavkem na absolutní uměleckou svobodu.

Petr Kofroň
Umělecký ředitel Opery ND a SO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…