Oleg Gubin: Nepřipusťte devastaci sociálního státu, vzkazuje Valtr Komárek

20.05.2013 14:19

Profesora Valtra Komárka jsem poznal blíže během svého působení na Ministerstvu pro místní rozvoj. Ministrem byl Jiří Paroubek, který profesora Komárka přizval do sboru poradců. Závažným problémem byla tehdy deregulace nájemného, kdy majitelé domů prosazovali zcela volnou tvorbu nájmů. Komárek ministrovi radil, aby stál důsledně na straně nájemců, přestože majitelé domů hrozili žalobou k Evropskému soudu pro lidská práva.

Oleg Gubin: Nepřipusťte devastaci sociálního státu, vzkazuje Valtr Komárek
Foto: ČSSD
Popisek: Čestný předseda ČSSD Valtr Komárek

Po boku „obyčejných lidí“ stál ekonom a prognostik Valtr Komárek po celý život. Už před třemi roky přesně odhadl, kudy se bude ubírat pravicová vláda v režii občanských demokratů a Miroslava Kalouska: bude usilovat o privatizaci všeho, co dosud drží v rukou stát, respektive společnost jako celek. Především jde o veškeré veřejné statky a služby. V regionálním zpravodaji sociální demokracie Nový horizont to formuloval takto:

„Je to realita zájmů dravých finančních kruhů. Tuto jejich sobeckou dravost jasně prokázala doznívající světová finančně ekonomická krize. Energicky jdou za tím, aby privatizovaly celé zdravotnictví, ale i důchodové zabezpečení, do jisté míry i veřejnou dopravu, vysoké školství a co ještě zbývá. Je to pro ně nesmírně lákavé, tím spíše, že zde by získaly výchozí kapitál do značné míry zdarma. Z daní, respektive sociálně zdravotních příspěvků obyvatelstva. Je třeba realisticky vidět, že zájmy zaměstnanců jsou opačné. Pouhé zachování sociálního státu přitom nestačí. Současně je nutno připravit a realizovat novou ekonomickou politiku.“
 
Toto krédo je možno číst jako odkaz profesora Valtra Komárka. Ve svých dvou posledních veřejných vystoupeních na sjezdech ČSSD a Strany práv občanů jej vyjádřil jako výzvu ke spolupráci všech levicových stran. Je na nich, aby se Komárkovu odkazu nezpronevěřily.
 
Jsem velmi rád, že mě Valtr považoval za přítele a už před lety nabídl tykání. Do svého literárního díla Kronika zoufalství a naděje mi vepsal srdečné věnování.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla