Ondřej Jerman: Víc než volba

10.04.2013 14:11

V souvislosti s demonstracemi, na kterých účastníci požadují odstoupení Josefa Vondrušky (KSČM) ze zastupitelstva Libereckého kraje, se vyskytují pochybnosti ohledně legitimity takového postupu. Vždyť bývalý dozorce politických vězňů, byl zvolen demokraticky.

Ondřej Jerman: Víc než volba
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Na snímku Josef Vondruška vpravo s advokátem Koljou Kubíčkem uprostřed

I Josef Vondruška, absolvent večerního vzdělávacího systému minulého režimu, argumentuje podobně, když pro Liberecký deník uvedl, že: „O vině se nerozhoduje ani na demonstracích, ani v diskusích. O vině rozhoduje jenom soud."  Je vidět, že Vysoká škola Sboru národní bezpečnosti, kde Vondruška získal v roce 1988 titul doktora práv, přece jen jisté intelektuální zázemí poskytla. Proto je dnes těžké soudit, zda se jedná o chybu bývalého vzdělávacího systému nebo chybu samotného Vondrušky, když neví, že k výkonu veřejné funkce není potřeba jen čistý trestní rejstřík, ale i morální kredit.

A právě Vondruškovo morální selhání kritizují účastníci demonstrací. Přitom vůbec nejde o to, zda nynějšímu zastupiteli soud dokáže vinu. Neúctu k lidským právům totiž Vondruška prokázal už tím, že byl ochoten působit jako bachař v období totality, navíc dohlížel na politické vězně. Nespokojení občané svým protestem vyjadřují, že demokratická volba je sice bezesporu zásadní podmínkou pro výkon veřejné funkce, nejedná se ale o podmínku postačující. Politik musí nabídnout i další kvality, jako je například vztah k lidským právům, morální kredit a skutečné vzdělání.

Jistý optimismus můžeme nabýt z faktu, že někteří veřejní činitelé si jsou těchto zásad vědomi. Ve chvíli, kdy Vondruška skládal zastupitelský slib, zástupci ODS, SLK a ZpLK opustili jednací sál. Běžného voliče by však měl znepokojit fakt, že zastupitelé ČSSD Vondrušku plně respektují. Lze se jen domnívat, že tímto způsobem pokračují námluvy mezi sociálními demokraty a komunisty, které mají vyústit v širší spolupráci.

Ondřej Jerman

předseda Mladých konzervativců v Liberci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…