Ondřej Konrád: Blažek by si měl udělat křížek na čele a kývnout na Bradáčovou

22.07.2012 19:41

Když říkal krátce po svém nevysvětleném odvolání, tedy nikoli věrohodném, exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, že další týdny ukáží, proč musel funkci opustit, znělo to více méně jako avízo, že se Lenka Bradáčová podle všeho nestane šéfovou Vrchního pražského zastupitelství.

Ondřej Konrád: Blažek by si měl udělat křížek na čele a kývnout na Bradáčovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

A to se dalo číst i z netaktního okamžitého prohlášení nově jmenovaného minstra Pavla Blažka směrem k Nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, že totiž on, tedy Blažek, je tady šéfem a bude rozhodovat. Což se týkalo právě Bradáčové, jejíž jmenování Zeman navrhl ještě Pospíšilovi a ten ho už nestihl realizovat.  

Blažek se pak setkal extra se Zemanem i s Bradáčovou, a několik dnů neřekl ani tak, ani onak. Až po dnešní společné schůzce s oběma prohlásil, že se zatím nerozhodl. Zeman zase návrh na Bradáčovou nestáhl. Blažek si nechává čas na rozmyšlenou a podle něho by mohl být na post po Vlastimilu Rampulovi vypsán konkurs, čímž by se otázka odpolitizovala.  

Zeman ale namítá, že to není v souladu se zákonem a mohlo by se stát, že by taký způsob mohl být napaden jako nelegitimní. Někteří právníci oslovení médii také vyjadřují nad myšlenkou tendru pochybnosti: zákon prostě jasně stanoví, že vrchního žalobce jmenuje ministr na návrh Nejvyššího zástupce.  

Vývoj jakoby dokládá, že Pospíšilovo bleskurychlé odvolání má tedy s Bradáčovou souvislost. Ale věc může být o něco složitější a Zeman by byl na tom špatně, kdyby neměl po ruce další případná jména, jestliže Blažek Bradáčovou definitivně odmítne. Pospíšilův pád spíš může souviset s chystanou reformou státních zastupitelství, které by měly být v budoucnu podstatně méně závislé na výkonné moci, tedy na politicích.  

A toho se může obávat celá plejáda lidí, včetně řady politiků, ať jsou momentálně takříkajíc ve službě, anebo se pohybují mimo mocenské struktury. A leccos napovídá tomu, že když premiér Pospíšila z vlády vyhodil, plnil tak přání takřečených krajských kmotrů, na nichž bude záležet, zda Nečas ještě letos obhájí předsednictví ODS.  

Kmotři v poslední době musí být nervózní, zvlášť po tomto týdnu, kdy jeden z nich, Alexandr Novák dostal v odvolacím řízení čtyři roky nepodmíněně za přijatý úplatek kolem čtyřiceti milionů korun, když přitom verdikt v prvé instanci byl jen podmínečný. A sedm a půl roku vězení pro exředitele dotačního severozápadního úřadu Petra Kušnierze je také dostatečným mementem. Soudkyně v odůvodnění poukázala mimochodem na to, že úřad sídlí v domě dalšího zákulisního hybatele z řad ODS Patrika Oulického, a dodala, že za službu kmotrům se prostě pyká.  

Pokud jde o Bradáčovou, otázka zůstává otevřená a je pořád ještě možné, že Blažek si chce jen zachovat tvář a ustupovat rychle nátlaku jak zvenčí (za Bradáčovou stojí například Unie státních zástupců a nemalá část veřejnosti), tak zevnitř vládní koalice, neboť TOP 09 prohlašovala, že nejmenování ústecké žalobkyně by mohlo být koaličním problémem.  

Což se zdálo nadbytečně silácké a spíš to vypadalo, jako by také druhá pravicová strana ve vládě Bradáčovu ve funkci ve skutečnosti nechtěla. Neboť přece dobře ví, že takový nátlak povede jen k tomu, aby se Petr Nečas, byť nepřímo, ale Blažkovým prostřednictvím, o to víc zaseknul.  

Pokud se v příštích dnech objeví více právnických rozborů, dokládajících, že vypsat výběrové řízení nelze, Blažek bude ale muset přestat kličkovat a vyjádřit se. A jestli Bradáčovou odmítne (zřejmě to ale bude muset nějak vysvětlit), na stole mu přistane od Zemana další jméno, ze kterého nebudou kmotři, pokud opravdu stojí za Pospíšilovou výměnou, rovněž nijak nadšeni. Opět si ovšem může dávat ministr na čas a teoreticky odkládat rozhodnutí třeba až za kongres občanských demokratů.  

Jenomže pražský úřad na konci srpna opustí také náměstek Libor Grygárek a těžko může zůstat instituce delší čas bez vedení. A poslat jej zase dočasně řídit Stanislava Mečla, jak tomu bylo v okamžiku, kdy byl Rampula odvolán, ale soudně se bránil, vypadá jako nesmysl. Rampula je po verdiktu Nejvyššího správního soudu už definitivně ze hry, a tak není důvod instalovat nějaké provizórium.  

Ministr by se ocitl v palbě oprávněné kritiky. A že by šel tak daleko a zbavil funkce Zemana, to si zřejmě nemůže už vůbec dovolit. Tedy nikoli před krajskými volbami, ve kterých potřebuje Nečas aspoň částečný úspěch. To, že po odvolání oblíbeného a o změny k lepšímu se skutečně snažícího Pospíšila toleruje bezprecedentní chování ministra financí v kauze CASA, mu samozřejmě v očích veřejnosti značně ubližuje.  

Je sice pěkné, že se premiér může nyní ohánět příznivým ekonomickým ratingem České republiky, ale zároveň nemůže dělat dojem, že místo boje proti korupci stojí na straně korupčníků. Což ale tak opravdu vypadá a těžko říci, jak to změnit.  

Nejlepší by bylo nakonec udělat si křížek na čele, zavřít oči a kývnout přece jen na Bradáčovou. Smetou-li pak jej kmotři, bude to prohra čestná.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …