Ondřej Konrád: Jaký bude druhý krok pražské TOP 09?

23.05.2013 22:17

Rozčilení pražských občanských demokratů, včetně čerstvě bývalého primátora, dost dobře chápat nelze – vždyť sami roku 2010 obešli volebního vítěze, dokonce svého vládního partnera, a uzavřeli pakt s ČSSD.

Ondřej Konrád: Jaký bude druhý krok pražské TOP 09?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

To provázely protesty pražských voličů, kteří se – právem – cítili podvedeni. Bohuslav Svoboda sice dvojvládí se sociálními demokraty nevymyslel, ale také mu nemohl zabránit a přesto nejvyšší městský post přijal. Ačkoliv krátce před tím několikrát deklaroval chuť s TOP 09 spoluvládnout a Zdeňka Tůmu považoval za budoucího primátora velmi důvěryhodného, se kterým by „šel krást koně“, jak se po americku vyjádřil. Což ale vzhledem k dlouhodobému pohledu Pražanů na magistrát nebylo zrovna šťastně zvolené rčení.

Je ovšem pravda, že Svoboda po roce mnohé napravil vytvořením koalice s TOP 09 a vyšachováním nejen ČSSD, ale hlavně části svých kolegů, kteří dohodu se sociálními demokraty vytvořili. Tedy včetně Borise Šťastného, jehož pak nahradil v čele celopražské organizace strany. A opíral se při tom všem o podporu předsedy Petra Nečase. 

Staronový primátor pak dělal dojem, že mu skutečně jde o proměnu metropolitní politiky a veřejnost to vítala. Nemohlo se mu ovšem všechno podařit, v zastupitelstvu působilo hned několik různorodně poskládaných neoficiálních frakcí. Na mrtvém bodě se Svoboda ocitl především v pokusu reformovat pražský dopravní podnik, z něhož podle všeho odtékaly peníze už od bémovské éry dál do kmotrovských rukou.

Jestliže se nyní TOP 09 dere k primátorskému křeslu, v němž vidí šanci na získání bodů pro všeobecné volby, není co se divit. Praha je celostátně vnímaná a „topka“ v ní zatím hrála roli skoro neviditelnou. A vůči ODS nemusí mít právě kvůli oné pragmatické koalici s ČSSD výčitky svědomí, nad řečmi o zradě může mávnout rukou.

Jinou věcí ovšem je, za jakých podmínek lze uzavřít novou dohodu s ČSSD. Ta se návratu k podílu na moci v hlavním městě sice nebrání, ale bezhlavě se do rady magistrátu také nehrne. Šéf frakce parlamentních poslanců Jeroným Tejc vyzývá magistrátní klub strany k obezřelosti a místopředseda a jihomoravský hejtman Michal Hašek dokonce vstup do rady nedoporučuje: prý by spojení s TOP 09 mohlo skončit jako snaha sloučit oheň s vodou, jehož výsledkem bude jen zasyčení. A podle Haška je otázkou, kdo by pak zmizel na jako pára nad hrncem. Přesto asi ČSSD nabídku jít do vedení města neodmítne, konec konců se už v dnešním převratu na magistrátu angažovala. A lákadlo v podobě křesel v radě je silné.

Odchod ODS do opozice v zastupitelstvu nemusí být ovšem tak docela nevýhodný. Přichází o primátora, navíc pozitivně vnímaného, ale kupříkladu účty za předraženou stavbu tunelu Blanka bude mít nyní na stole jiné vedení, které zdědí i horký brambor Dopravního podniku a řadu dalších věcí. Nicméně ústup do stínu to je, vždyť občanští demokraté drželi nejvyšší městskou funkci nepřetržitě víc než dvacet let. A pražské volby už jednou prohráli, to se klidně může opakovat a třeba s ještě horším výsledkem, který neumožní mít na řízení metropole vliv.

TOP 09, zápasící o definitivní přebrání role lídra české pravice a povzbuzená popularitou svého předsedy Karla Schwarzeneberga, jež se ukázala v klání o Pražský hrad, by ovšem potřebovala instalovat do čela města výraznou figuru. V kampani pražských voleb byl její jedničkou ex-guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, který sice není postavou takříkajíc charismatickou, ale budící pocit solidnosti a charakternosti. Tůma ovšem, když se nestal primátorem, postupně z pražské politiky couval a zda by byl nyní ochoten se řízení města ujmout, je ve hvězdách.

A jinou osobností, aspoň se blížící Tůmově formátu, pražská „topka“ zkrátka nedisponuje. Ale pokud bylo cílem jen oslabit ODS odsunem populárního Svobody, pak si s jeho nástupcem možná TOP 09 příliš hlavu neláme. To by se ale občanům hlavního města zrovna zamlouvat nemuselo. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Absence historické paměti

15:22 Ivo Strejček: Absence historické paměti

Přestože oslavy konce II. světové války jsou již bezmála týden za námi, chci se k nim dnes ještě vrá…