Ondřej Konrád: SPOZ na lovu známějších tváří

13.08.2013 14:20

O tom, že prezident bude prosazovat stranu, jíž je čestným předsedou a která má v názvu jeho příjmení, třebaže jako přívažek v závorce, nebylo pochyb od momentu, kdy se usadil na Pražském hradě. Ostatně záhy instaloval do funkce kancléře Vratislava Mynáře, do té doby šéfa Strany práv občanů (Zemanovců), místopředseda Martin Nejedlý, jednatel ruského Lukoilu je prezidentovým poradcem, další členové strany se pak kupříkladu usadili ve vedení úřadu vlády.

Ondřej Konrád: SPOZ na lovu známějších tváří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

A Miloš Zeman samozřejmě využil nečekané šance po pádu Nečasova kabinetu; několik Rusnokových ministrů buď už za SPOZ dříve kandidovalo, anebo se s nimi počítalo pro do příští volby. A jedním z cílů proč udržet nynější vládu co nejdéle u moci nepochybně je zviditelnění politiků, kteří by mohli pomoci Zemanovcům překročit hranici pěti procent voličských hlasů a vstoupit do sněmovny.

Jak dlouho pobudou v ministerských křeslech není dnes jisté, předčasné volby se po minulém týdnu přiblížily, a tak SPOZ neváhá a už říká, že má o Rusnokovy ministry eminentní zájem. Podle nynějšího šéfa strany Zdeňka Štengla jde o odborníky na svých místech a záleží jen na nich, jestli a za jakých podmínek nabídku ke kandidatuře přijmou. Štengl počítá prý i Mynářem, což je přinejmenším nezvyklé, kancléř by měl být spíš nestranický úředník. Mynář by ovšem asi raději dělal politiku v parlamentu a v případě úspěchu se hradního postu vzdal, tak jako se zřekl předsednictví SPOZ když jej Zeman oslovil. Budiž ale poznamenáno, že Mynář nadále zůstává šéfem zlínské pobočky strany. 

Které členy vlády bude SPOZ oslovovat se ukáže v příštích dnech, dopředu je zřejmě Štengl domluven se šéfem vnitra Martinem Pecinou, počítat asi může i s ministrem zahraničí Janem Kohoutem, který před vstupem do Rusnokova týmu pozastavil členství v ČSSD. A podle deníku MFDnes by na kandidátce mohl být také Zdeněk Žák, ministr dopravy, který bude zemanovským sympatizantům imponovat průvanem v managementu Českých drah. Leckdo se domnívá, že v prezidentově hlavě stále běží plán na rozštěpení sociálních demokratů, pokud ale dojde na volby v podzimním termínu, nebude k tomu dost času. A jestliže ČSSD získá víc než třicet procent, což se může stát, ovšem za předpokladu že se vnitrostranické spory jakž takž urovnají, pak bude těžké lovit známější tváře za zdmi Lidového domu. ČSSD například dala už před časem Marii Benešové najevo, že pokud přestane koketovat se Zemanovcemi, zařadí ji svoji kandidátku, přestože přijala vládní funkci. A Benešová aspoň zatím sociální demokracii opouštět nehodlá.

Magnetismus Miloše Zemana je jistě pořád základní kartou SPOZ, strana nicméně další silnější figury postrádá a Pecina, Kohout, Mynář nebo Žák jsou sice dnes viditelní, ale to ještě nemusí přinést kýžený výsledek. A s trumfem v podobě premiéra na kandidátce počítat nelze, Rusnokovi za nevábnou úlohu prezident podle všeho slíbil na příští rok jmenování do rady České národní banky. Na což ekonom Rusnok nepochybně slyší a do politického dobrodružství v barvách SPOZ se mu jistě nechce. Voličů Zemana coby prezidenta bylo sice počátkem roku hodně a jejich sympatie k ráznému prezidentovi patrně trvají. Ale stranu založenou jeho fanoušky přesto volit nemusí. Ta se zatím také ukazuje hlavně jako výtah k funkcím. A jak už řečeno, nemá přitažlivé osobnosti. Natož pak, a to je ještě horší, jasného lídra. Sám Zeman jím chtěj nechtěj být nemůže. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla