Ondřej Kosina: Obliba Syrizy je nadále vysoká

12.08.2015 10:40

Řecká politika se po kapitulaci premiéra Tsiprase nachází ve slepé uličce. Alternativy současné vládní politiky, podporované i tzv. proevropskou opozicí, reprezentují pouze extremisté na obou pólech politického spektra, kteří mají ve společnosti poměrně nízkou podporu – dohromady by získali necelých 14 % hlasů.

Ondřej Kosina: Obliba Syrizy je nadále vysoká
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

SYRIZA se i přes prosazování zcela opačného programu, než se kterým vyhrála volby, nadále těší vysoké popularitě. To lze přičíst především kouzlu osobnosti premiéra Alexise Tsiprase, které na Řeky stále působí. Podle průzkumu z konce července by Syrize odevzdalo hlas 41,2 % respondentů s odstupem celých osmnácti procent od v pořadí druhé Nové demokracie. Řecká občanská pravice si – i přes svou pověstnou zkorumpovanost – udržuje podporu necelé čtvrtiny voličů (23,1 %). Po vyhlášení výsledků referenda, které dopadlo odlišně od jeho představ, odstoupil z čela ND expremiér Antonis Samaras a stranu nyní dočasně vede bývalý předseda parlamentu (2012 – 2014) a exministr obrany (2006 – 2009) Vangelis Meimarakis.

Zatímco Nová demokracie – jako jeden z pilířů demokratického systému posledních čtyřiceti let a tudíž strana z poloviny odpovědná za současnou neutěšenou situaci řecké ekonomiky – zůstává druhou nejoblíbenější stranou, socialisté jako druhý pilíř tohoto systému jsou na pokraji vymazání z politické mapy. Ačkoliv PASOK od poloviny června vede nová předsedkyně Fofi Gennimata, která stranu převzala od rutinéra Evangelose Venizelose, socialisty by volilo pouze 3,7 % respondentů. Jejich voliči z velké části přeběhli k Syrize a v menší míře ke straně Potami a zatím nic nenaznačuje, že by se k Pasoku v budoucnu vrátili.

Nová centristická formace Potami (Řeka), která se hlásí k sociálně demokratickému programu a proevropské politice, by se 7,9 % hlasů skončila na třetím místě, avšak se značným odstupem za Novou demokracií. V těsném závěsu jsou fašisté ze Zlatého úsvitu, které podporuje 7,3 % respondentů. Komunistická strana Řecka si udržuje stabilní elektorát 6,5 %. Mírný vzestup zaznamenal koaliční partner Syrizy Nezávislí Řekové (ANEL), kteří se aktuálně pohybují lehce nad 5 %.

SYRIZA již zřejmě maxima popularity dosáhla a ta bude v příštích týdnech a měsících úměrně s dopady úsporných opatření na životy běžných Řeků stagnovat. Pokud se premiéru Tsiprasovi nepodaří dohodnout se s radikály ve vlastní straně, kteří ho nepodpořili při parlamentním hlasování a musel se tak spolehnout na poslance proevropské opozice, dojde k rozkolu už tak velmi labilní koalice levicových uskupení. Hlavními tvářemi nové a radikálnější Syrizy se mohou stát Tsiprasovi kritici – exministr financí Janis Varufakis a předsedkyně parlamentu Zoi Konstantopoulou. Pozitivním zjištěním je skutečnost, že ačkoliv se Řecko potýká s masivním přílivem imigrantů a těžkou hospodářskou krizí, popularita fašistů zůstává poměrně nízká.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

10:14 Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

O směřování univerzit rozhodují pouze zaměstnanci a studenti v akademických senátech, nikoliv správn…