Otakar Jelínek: Čestný doktorát v anglo-saském světě a u nás

27.04.2016 14:12

V dopise profesorky Sally Mapstoneové, prorektorky z Oxfordu ze dne 22.dubna mi bylo sděleno, že se Oxfordská universita těší na Mons.prof.Halíka, kterého pozve na ceremonii Encaenia v letošním roce.

Otakar Jelínek: Čestný doktorát v anglo-saském světě a u nás
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Na této jarní slavnosti, která se koná  každoročně tradičně ve středu devátého týdne trimestru Nejsvětější Trojice, uděluje universita v Oxfordu čestné doktoráty.

(Encaenia is the ceremony at which the University of Oxford awards honorary degrees to distinguished men and women and commemorates its benefactors. It is held annually on the Wednesday of ninth week during Trinity Term.) 

Je zapotřebí vysvětlit tu skutečnost, že mezi čestným doktorátem udělovaným  u nás např. Karlovou Universitou a tímto čestným titulem v anglo-saském světě je diametrální rozdíl.  V Anglii se  tento čestný titul objevil už ve středověku a byl zaveden jako praxe, jíž se honorandovi promíjely některé  příslušné akademické požadavky, vyžadované pro  udělení normálního  doktorátu  v oboru. V Oxfordu se nyní uděluje každoročně v rámci jarní  universitní slavnosti zvané Encaenia, kterou  by bylo možno považovat za  jakýsi  profesorský majáles spojený s placenou podívanou pro  veřejnost. Také počet honorandů je s naší praxí nesouměřitelný. V minulosti, když král Karel I. přesídlil se svým dvorem do Oxfordu, donutil tehdy universitu, aby v roce 1642 od listopadu do února udělila v rámci všech fakult dokonce 350 čestných doktorátů, proti čemuž se tehdy sama universita ohradila v petici.

Naproti tomu u nás je udělování čestných doktorátů poměrně velmi zřídkou záležitostí. Udělují se na slavnostním zasedání vědecké rady university v Karolinu. V minulosti byli takto odměněni také význační státní představitelé, např. perský šach nebo habešský císař a další. Pokud jde o vědce, vždy se jednalo o mimořádně  zasloužilé a  v daném oboru světově uznávané vědecké kapacity.

V anglo-saském světě ovšem došlo k ohromné degradaci tohoto čestného titulu. V USA je možné na Abundant Life Bible College and Theology Seminary ve městě Stuart na Floridě si čestný doktorát z teologie koupit za 150 dolarů, se slevou dokonce jen za 85 dolarů! Kdo by tento  čestný titul chtěl získat ještě dnes, má možnost jim zavolat na číslo telefonu 772-324 9040.

Podobně v Cambridge, Ohio USA s odkazem na to, že jsou pokračovatelé slavné stejnojmenné university v Anglii, je možno běžně získat nejen čestný doktorát z teologie, ale dokonce i svěcení  - Free Ordination and Honorary Degrees! Podle jejich  názoru si doktorát teologie zaslouží každý opravdový učitel bible nebo kazatel. Takovým způsobem byl zde udělen čestný doktorát teologie i známému kazateli reverendu Dr.Billu Grahamovi a to i navzdory tomu, že tomuto muži nikdy nebyl udělen normální akreditovaný doktorát v oboru teologie. Universita v Cambridge o tom uvádí v originále: The world never dreamed "The Reverend Dr. Billy Graham" was really just "Billy Graham" . . . as Billy Graham didn't have an earned or accredited Ph. D., he had an Honorary Doctor of Divinity.

Yet "plain" Billy Graham became the most influential religious leader of the 20th century . . . due in part to being "Doctor" Billy Graham, a rising young minister of great authority, and highest credentials: someone worth listening to, reading his books, and seeking his advice.

Je zajímavé, že i v případě Mons.prof.PhDr.Tomáše Halíka,ThD.  jde o podobný  případ, neboť, jak mohu doložit (nemohl jsem nalézt jeho řádně obhájenou disertaci !), ani jemu nebyl titul ThD., který uvádí  za svým jménem,  udělen v běžném normálním doktorském řízení ani na Papežské Lateránské Universitě v Římě, ani na Karlově universitě v Praze. Z tohoto důvodu  mu byl, a proti akademickým zvyklostem v Polsku,  v roce 1992 udělen  Papežskou teologickou fakultou ve Wroclavi. i vyšší titul ThD.habil. v podstatě rovněž neoprávněně.

Mezi Billy Grahamem  a Mons.Tomášem Halíkem  je několik pozoruhodných paralel. Oba se zabývají rozšiřováním svérázných náboženských názorů, Graham jako  evangelikální baptistický kazatel, Halík jako v mnohém ohledu doktrinálně heterodoxní „katolický“ spisovatel. Oba za tuto činnost již obdrželi tučnou Templetonovu cenu, Graham v roce 1982, Halík  celkem nedávno v roce 2014. Graham se stal v USA čestným doktorem bohosloví aniž by měl předtím normálně akreditovaný doktorát. Podobně Halíkovi bude v červnu udělen čestný doktorát  bohosloví v Oxfordu,  aniž by předtím  vlastnil  doktorát teologie v řádném postgraduálním studiu.

V souvislosti s udělením čestného doktorátu Oxfordské university Mons.Halíkovi zde byl  již vytvořen uměle velký rozruch a je možné očekávat, že tato tendence v našich mediích  bude gradovat. Halík sám tento titul ještě  dávno předtím, než mu bude udělen 22.června,  uvádí ve svém životopise na webových stránkách!  Občané jsou mylně informováni v rozhlase o tom, jakoby tento titul vyjadřoval nejvyšší kvalifikaci honoranda v oboru. Já sám jsem se stal obětí této propagandy. Mé dopisy od Oxfordu byly vlastně zbytečné, nebot´ jsem se naivně domníval, že i pro Angličany má čestný doktorát  stejný význam, jako u nás, což je ovšem omyl, jak jsem se snažil dokázat v tomto článku. A k celkové degradaci tohoto titulu došlo vlastně v celém anglo-saském světě.

Doc. RNDr. Otakar Jelínek, CSc.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.