Peter Kokavec: Zrušení zdravotnických poplatků je správné, ukázal průzkum

04.02.2013 17:39

Agentura STEM/MARK zveřejnila průzkum, ve kterém se dotazovala na názory občanů na zdravotnické poplatky. Zatímco úplné zrušení poplatků za hospitalizaci, tedy za pobyt v nemoncici, schvaluje 41 % dotázaných, zrušení poplatků za návštěvu lékaře a za recept vítá 64 % občanů.

Peter Kokavec: Zrušení zdravotnických poplatků je správné, ukázal průzkum
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Průzkum formou telefonického dotazování probíhal ve dnech 20. - 23. 1. 2014 na vzorku 507 obyvatel ve věku 18-65 let. Agentura uvádí, že výběr respondentů byl proveden podle vybraných kvótních znaků tak, aby byl v uvedeném věkovém rozpětí reprezentativní. Vzhledem k tomu, že se nedotazovali osob starších 65 let, kteří tvoří významnou část populace, jej však nelze považovat za reprezentativní vzhledem k dospělé populaci jako celku – chybí názory zástupců lidí starších 65 let.

Poplatky za hospitalizaci:

Úplné zrušení poplatků za hospitalizaci v nemocnicích a jiných zdravotnických lůžkových zařízeních podporuje 41 % dotázaných. Jak dokládá zpráva z průzkumu, jsou to častěji osoby s nižším vzděláním a obyvatelé Ústeckého kraje.

Poplatek 60 Kč za den schvaluje 31 % osob ve věku 18-65 let a čtvrtina (26 %) je ochotna akceptovat denní poplatek 100 Kč. S poplatky častěji souhlasí vysokoškolsky vzdělaní obyvatelé.

Pouhá 3 % se vyslovila, aby byl poplatek ještě vyšší než stávajících 100 Kč.

V populaci obyvatel ve věku 18-65 let převažuje názor, že případné zrušení poplatků za hospitalizaci nebude mít negativní dopad na kvalitu a dostupnost péče v dotčených zařízeních. Domnívá se 55 % respondentů. Zhoršení kvality a dostupnosti péče připouští celkem 45 %, z toho 16 % uvádí, že se zhorší určitě.

Poplatky za návštěvu lékaře a recept:

Pro úplné zrušení poplatku za návštěvu lékaře a za recept se vyslovilo až 64 % obyvatel ve věku 18-65 let.

Se zachováním stávajícího třicetikorunového poplatku souhlasí třetina (33 %).

Opět se mezi respondenty našlo pár jednotlivců, kteří jsou pro zvýšení stávající úrovně poplatků, jejich zastoupení je však marginální (3 %).

Téměř osm lidí z deseti (78 %) neočekává, že by se případné zrušení poplatků projevilo zhoršením kvality či dostupnosti péče.

Zhoršení v důsledku zrušení poplatků připouští jen 22 %, z toho pouhých 7 % tvrdí, že se kvalita a dostupnost určitě zhorší. Negativní důsledky připouští častěji vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Vzhledem k faktu, že u populace seniorů byla v dřívějších průzkumech opakovaně pozorována zvýšená míra averze vůči poplatkům ve zdravotnictví, lze předpokládat, že pokud by soubor respondentů zahrnoval výběr celé dospělé populace (tedy i seniory), dopadlo by šetření ještě více ve prospěch zrušení poplatků.

Publikováno se souhlasem vydavatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.