Petice proti zavedení daně na tiché víno

13.04.2012 19:50

Jihomoravský kraj, Svaz vinařů ČR a Agrární komora dnes zahájili petici proti zavedení daně na tiché víno.

Petice proti zavedení daně na tiché víno
Foto: archiv
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD)

Vůbec poprvé v historii se vedení Jihomoravského kraje pustilo do petice proti opatření vlády. Společně se Svazem vinařů, Agrární komorou ČR a představiteli vinařů dnes ve středu 11. dubna 2012 zahájili petiční akci s cílem přesvědčit zákonodárce, aby zavedení daně na tzv. tiché víno nepodpořili.

Zejména dvě vládní opatření se bolestně dotknou jižní Moravy. Je to návrh na zavedení spotřební daně na tiché víno ve výši 10 korun z litru a zrušení zelené nafty.

„Jihomoravský kraj je krajem vinařů. Vinný hrozen máme i ve znaku. Tato dvě opatření jsou přímým útokem na konkurenceschopnost našich vinařů a povedou k zátěži regionů jako je Hodonínsko, Znojemsko a Břeclavsko, kde je již nyní nezaměstnanost vyšší než 15 procent. Žádná skutečně vinařská země v Evropské unii spotřební daň na víno nemá,“ vysvětlil hejtman Michal Hašek důvody, proč společně se Svazem vinařů inicioval petici za nezavedení spotřební daně na víno.  Text petice je k dispozici na webových stránkách Svazu vinařů: http://www.svcr.cz/petice-za-nulovou-sazbu-spd-na-tiche-vino .

Hejtman Michal Hašek dnes také vyzval představitele ostatních politických stran, aby táhli za jeden provaz ve snaze zachránit pro region důležité odvětví. „Dnes také rozešlu otevřené dopisy kandidátům na hejtmana kandidujícím za ostatní politické strany, tedy Jiřímu Crhovi za ODS, Janu Vitulovi za TOP 09 a Vojtěchu Adamovi za KSČM a požádal jsem je, aby se postavili za zájmy Jižní Moravy a snažili se dosáhnout zrušení tohoto špatného nápadu koalice ODS, TOP 09 a VV, který v kombinaci se zvýšením DPH tvrdě dopadne na občany jižní Moravy, vinaře a zemědělce,“ řekl na tiskové konferenci hejtman a dodal, že podobný dopis pošle všem zákonodárcům zvoleným za Jihomoravský kraj. Člen představenstva Svazu vinařů ČR a spolumajitel vinařství Sonberk Tibor Nyitray upozornil, že zavedení daně by přineslo efekt sněhové koule – kromě ztráty pracovních míst ve vinařství a vinohradnictví také snížení aktivit v oblasti cestovního ruchu a společenských akcí ve vinařských obcích jižní Moravy.

Zástupci vinařů, agrární komory a kraje se také ozvali proti zrušení zelené nafty. Podle jejich názoru povede k ohrožení konkurenceschopnosti českých zemědělců. Většina zemí Evropské unie nejen více dotuje své zemědělce, ale také jim přiznává určité výhody jako je zelená nafta. „Tento krok tak povede ke zdražení domácích potravin, a tím ke zvýšení dovozů ze zahraničí a bude dalším krokem k likvidaci našeho zemědělství a vinohradnictví,“ dodal hejtman.  

Tiskové konference se zúčastnili také tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček, ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec, člen představenstva Svazu vinařů ČR  a generální ředitel a.s. Vinné sklepy Valtice Marek Šťastný, člen představenstva Svazu vinařů ČR a spolumajitel vinařství Sonberk, a.s. Tibor Nyitray a člen představenstva  Svazu vinařů ČR  a majitel vinařství Moravín Hynek Holánek. K navrhovanému zrušení „zelené nafty“, které postihne zemědělské oblasti Jihomoravského kraje, vystoupil předseda představenstva jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.