Petice za zachování svépomocné rodičovské ubytovny ve Fakultní nemocnici v Motole

17.06.2016 16:25

Obracíme se na zřizovatele Fakultní nemocnice v Motole v Praze (dále jen FNM) – Ministerstvo zdravotnictví České republiky, a dále na Ministerstvo financí České republiky, a také na Senát a Parlament České republiky se žádostí o podporu a intervenci ve věci zachování aktivity, která 23. rokem slouží rodičům a dalším blízkým lidem, doprovázejícím své dítě hospitalizované ve FNM v Praze, a která má být během několika týdnů z rozhodnutí ředitele FNM JUDr. Ing. Miloslava Ludvíka, MBA, zrušena.

Petice za zachování svépomocné rodičovské ubytovny ve Fakultní nemocnici v Motole
Foto: Hans Štembera
Popisek: FN Motol

Malá svépomocná rodičovská ubytovna vznikla na půdě FNM po dohodě s vedením nemocnice v roce 1993 z iniciativy několika mimopražských rodičů, jejichž děti byly hospitalizované na Klinice dětské onkologie, a lidí kolem NadaceKlíček (jejímž je Nadační fond Klíček plným právním nástupcem).

V roce 1993 tehdejší vedení nemocnice Nadaci Klíček pro účel ubytování doprovodu dětských pacientů bezplatně vyčlenilo několik nevyužívaných místností s tím,že Nadace Klíček tyto prostory na své náklady vybaví vším potřebným, včetně nábytku a lůžkovin, a chod svépomocné ubytovny pak také kompletně organizačně zabezpečí, včetně úklidu a praní ložního prádla. To se stalo a Nadační fond Klíček se spolu se Sdružením Klíček od té doby až dosud o svěřené prostory obětavě a s péčí stará. Ubytovnu začali záhy využívat i rodiče dětí z dalších klinik FNM. Za uplynulých takřka 23 let posloužila už více než 10.000 lidí z celé republiky.

Nachodu ubytovny se podílejí zaměstnanci Nadačního fondu Klíček a Sdružení Klíček, do péče o ubytovnu jsou zapojeni také dobrovolníci těchto neziskových organizací, je využívána i svépomoc ubytovaných. Služba není komerční aktivitou, vychází z principů family-centred care, stojí nasolidaritě, pružnosti a vzhledem k malé kapacitě prostor také na každodenní improvizaci: ve 4 pokojích Klíček každý rok poskytne cca 2.500 noclehů cca 800 lidem. Počet rodičů, kteří Klíček o ubytování žádají, je přitom daleko vyšší.

Ubytovnu může v případě potřeby využít i více rodinných příslušníků, včetně sourozenců nemocných dětí – to je zvlášť důležité při dlouhodobé hospitalizaci. Aktivita má zároveň potenciál k dalšímu rozvoji – v případě vytvoření vhodných podmínek je schopna a připravena zvýšit svou kapacitu; Klíček se také už od roku 1995 (zatím marně) u vedení FNM uchází o prostor k vybudování samostatného rodičovského střediska, které by potřebám rodin s hospitalizovanými dětmi vycházelo vstříc komplexněji a v daleko větším rozsahu.

Nerozumíme tomu, proč by tato aktivita měla být zrušena, když tolik let dobře slouží: pokud je nám známo, je navíc ubytovna Klíčku v areálu nemocnice stále jediným místem, kde například mohou být manželé ubytováni spolu – a když to potřebují, tak i se svým dítětem; je jediným místem, kde najdou plně vybavenou kuchyňku a kde si také mohou vyprat a vyžehlit své prádlo. Především tam ale najdou někoho, koho zajímá jejich životní situace a kdo je připraven jim i v řadě praktických drobností pomoci.

Jak je tedy zřejmé,v případě svépomocné rodičovské ubytovny Klíčku nejde jen o poskytnutí střechy nad hlavou, ale o komplexní nekomerční službu podporující efektivní, cílenou a individualizovanou podporu rodinám nemocných dětí, založenou na principu občanské angažovanosti a mezilidské solidarity; jejím důležitým rozměrem je vzájemná pospolitost a podpůrné společenství. Tato služba s činností nemocnice nijak nekoliduje, naopak ji vhodně doplňuje a je plně v souladu s jejím posláním.

Jako alarmující vnímáme i to, že oznámené rozhodnutí zrušit ubytovnu Klíčku se časově kryje s dokončením tzv. hotelových pokojů, které FNM hodlá v nejbližších týdnech začít provozovat v rámci své vedlejší hospodářské činnosti, a také to, že management FNM důvody, jimiž rozhodnutí o zrušení ubytovny Klíčku podkládá, v průběhu uplynulých dvou týdnů několikrát změnil.

Petiční výbor:

Ing. Bronislava Urbánková, Bezručova 330/16, 789 01 Zábřeh
(zástupce pro jednánísestátními orgány)

Iveta Sedláčková, Chlumčanská 986, 334 41 Dobřany

Lukáš Bozděch,Náměstí E. Beneše 420, 399 01 Milevsko

Tomáš Zelený, Pod Stadiony 1/2728, 150 00 Praha 5

Petiční arch můžete stáhnout zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.