Petr Bílek: Komplosféra

09.08.2016 17:49

Obepíná veškeren náš každodenní život. Je za vším, co k nám doléhá z médií. Lidé jednají a mluví, aniž tuší, že jsou jí ovládáni neodvolatelně a navždy. To, co je vidět a slyšet, co je k nahmatání, vyskytuje se kolem nás jen jako matoucí kulisa. Vše podstatné zůstává skryto.

Petr Bílek: Komplosféra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Vnitřní fungování světa nahlédnou jen jasnozřivci, kteří v sobě našli schopnost prohlédnout hloubku lži, jež nás obluzuje. Jen ti, kdo pracně rozmotali klubko motivů a zájmů patřících těm, kteří skutečně vládnou, kteří za vším stojí v neproniknutelné anonymitě. Obvyklá praktická naivita znásobená miliardami lidských bytostí nese jako obrovská vzdutá vlna hrstku vyvolených. Jen oni nahlédli historii do střev, jen oni jsou svázáni nezrušitelným poutem zasvěcení předávaného složitými hieratickými rituály. Prosťáčci ševelí cosi o ekonomickém růstu, o zdrojích energie, strategických záměrech velmocí nebo vlivu globalizovaných sítí. Snaží-li se porozumět jejich zákonitostem, narážejí na třaskavé rozpory, na nelogičnosti a absurdity. Uniká jim scelující živel, jímž disponuje jedině, výhradně a zgruntu říše univerzálního planetárního komplotu.

Osvícení zřeci se kupodivu vyskytují poměrně vzácně mezi profesionálními politickými komentátory. V této oblasti publikum přece jen očekává elementární rozumovou kontrolu argumentů a jejich logickou konzistenci, nehledě na to, že i nejextrémnější hodnocení bývá podepřeno alespoň základní znalostí relevantních faktů. Jak je známo zahradníkům, do pařeniště se nejvíc hodí kobylince. Neuvěřitelně se v nich daří téměř všemu. V dusných prostorách paranoidních myslí proto není daleko ke skrytým kopytům komplotů, na která se dá narazit kterákoli událost, ke které někde dojde nebo kterou si lze vymyslet. Souvislost mezi snětí slezinnou na Sibiři a Trumpovým příčesem vám s vědoucím povytažením obočí objasní každý ze zkušených skleníkářů. Ve vydýchaných prostorách soukromých bludů nejsou pachateli ti, kteří tak vypadají a které usvědčují. Chcete vědět, jak to bylo s 11. zářím?

To budete mrkat, až pravda vyjde na světlo. Víte kdo zorganizoval 17. listopad? Cože? Vy to ještě nevíte? No přece StB ve spolupráci s CIA. Uniklo vám, že Obama usiluje o atomové odzbrojení, aby pod silným tlakem zbrojařské lobby vypustil mlhu, ze kterou se zbrojení zrychlí? Víte, proč mají islamisté tak spadeno na Francii? Protože tam už Francouzi nerozhodují o ničem, jako byste netušili, že Sarkozy je žid.

Šíření soukromých bludů, ač koketují se šílenstvím, není nebezpečné, pokud jejich autor nezačne z různých důvodů získávat apoštoly. Dnes už nevznikají apoštolské církve, dnes vznikají strany a hnutí. V jejich programu se na počátku zvedne věcný problém, například potíže s osobami na okraji společnosti nebo s migranty, a v konečném důsledku se najde viník a příčina všeho, co není tak, jak by to mělo být. Jednou to mohou být cikáni, jindy mohamedáni, jindy zase třeba naši politici nebo oligarchové. Záleží na tom, koho vůdce nenávidí více. Tomu se podřídí výklad světa a toho nezvladatelného chaosu kolem nás a v nás.

Žít s myšlenkou, že otevřený lidský svět je svět chaosu, je náročné. Komplosféra je houpací síť rozumu.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…