Petr Duchoslav: Gauckovo gesto smíření je milníkem

11.10.2012 15:01

Německý prezident J. Gauck, který je v těchto dnech na státní návštěvě České republiky, učinil mimořádně důležité gesto týkající se česko - německých vztahů a pohnuté vzájemné historie.

Petr Duchoslav: Gauckovo gesto smíření je milníkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Německa Joachim Gauck navštívil v doprovodu Václava Klause památník Lidice

Jako první německý prezident navštívil obec Lidice, která byla nacisty vypálena 10.6. 1942 jako odplata po úspěšném provedení atentátu na zastupujícího říšského protektora R. Heydricha. Poklonil se zde památce 173 zastřelených lidických můžů a hovořil s přeživšími této tragédie. Gauckova návštěva Lidic je dalším významným posunem v česko - německých vztazích, jejichž další etapu symbolicky uzavírá a zahajuje kvalitativně novou.

J. Gauck, jenž nastoupil do úřadu v březnu 2012, tak učinil již druhý výrazný krok směrem k úplnému historickému vyrovnání mezi oběma zeměmi. Nejdříve v červnu 2012 zaslal svému českému protějšku omluvný dopis, v němž se omlouvá ze nacistická zvěrstva učiněná za druhé světové války na českém národu. Napsal prezidentovi Klausovi, že Němci si jsou vědomi činů , kterých se dopustili a že se za ně stydí.

Nyní při návštěvě Lidic dal najevo, jak je pro něho důležité vyrovnat se i s vlastní historií. Od podepsání česko - německé deklarace v roce 1997 se tak dozajista jedná o další významný milník a upřímné gesto historického smíření mezi českým a německým národem. Je o to důležitější, že tento impuls přišel právě z německé strany a J. Gaucka, který je v Německu respektovanou osobností, protože se jako evangelický pastor významně podílel na organizování protikomunistických demonstrací v bývalé NDR.

Gauck je první německým prezidentem, který se o daném tématu vyjadřuje s velkou otevřeností, zatímco jeho předchůdce Ch. Wulff se vyjadřoval k česko - německé historii spíše zdrženlivě.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla