Petr Dufek: Česká ekonomika si ve druhém čtvrtletí připsala jedno procento

31.08.2021 11:17 | Komentář

Tak přece jen o něco lépe a podle našich očekávání dopadly výsledky české ekonomiky za druhý kvartál. Bleskový odhad sice indikoval mezikvartální růst o 0,6 %, ale nakonec HDP vzrostl o 1 %.

Petr Dufek: Česká ekonomika si ve druhém čtvrtletí připsala jedno procento
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Je to stále jen poloviční růst ve srovnání s EU, avšak s ohledem na délku tuzemského lockdownu a v té době nastupující problémy průmyslu se vstupy, jde pořád ještě o solidní výsledek. Restart v tomto čtvrtletí zažily i rozvolněné služby, zejména odvětví obchodu, včetně ubytování a stravování.

Meziroční růst HDP působí na první pohled impozantně, avšak nezbývá než stále opakovat, že se počítá z velmi nízkého základu z loňského druhého čtvrtletí, kdy ekonomika propadla o téměř 11 %. K návratu na před-koronovou úroveň to tedy rozhodně zatím nestačí. A totéž platí i pro spotřebu domácností a investice, které začínají v letošním roce opět nabíhat.

Největší zásluhu na růstu ekonomiky měla tentokrát spotřeba domácností. Spotřebitelé začali realizovat odložené nákupy zboží a oživení – i když ve výrazně menší míře – zažily i služby. Za ty reálně lidé utratili o 10 % méně než ve stejném období roku 2019. Důvodem byl nejenom fakt, že rozvolnění přišlo až průběhu čtvrtletí, ale třeba i jistá opatrnost při návratu do restaurací a hotelů. Samozřejmě nelze vyloučit i změnu spotřebitelských návyků, které ovšem musí teprve potvrdit čas. České ekonomice rovněž dál chyběl zahraniční cestovní ruch, takže útraty cizinců byly ve srovnání s druhým kvartálem roku 2019 stále jen poloviční.

Anketa

Je dobře, že se děti ve školách budou znovu testovat na covid-19?

29%
67%
hlasovalo: 3854 lidí

Za pozitivní lze považovat oživení investiční aktivity, které je patrné už od začátku letošního roku. Firmy se vracejí ke svým dříve pozastaveným projektům, i když nyní musí počítat s tím, že se jim nové investice náležitě prodraží. Současné oživení ekonomiky je totiž spojeno s výrazně vyšší výrobní i spotřebitelskou inflací, jejíž hlavní příčiny se nachází mimo vliv ČNB, respektive mimo území ČR.

Dnešní zpřesněná čísla HDP vyznívají lehce pozitivně, nicméně nedávají důvod měnit výhled pro zbytek letošního roku. I druhé pololetí bude ve znamení oživení ve službách, které se však budou na předkrizovou úroveň vracet mnohem déle než třeba průmysl. Ten bude v rozletu i nadále brzděn nedostatkem dovážených komponent, a navíc se bude vypořádávat s rostoucími cenami vstupů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…