Petr Dufek: Evropský průmysl v závěru roku v lehce slabší kondici

12.02.2014 13:26

Na rozdíl od velmi dobrých výsledků v listopadu završil evropský průmysl rok 2013 mírným poklesem (-0,7 %) m/m. Meziročně ovšem průmysl zůstává i nadále v plusu, především díky výrobě zboží pro mezispotřebu. Opět se ukazuje, že o něco lepší výsledky vykazují země mimo eurozónu (meziročně +0,9 % vs. +0,5 %). Z celkového výkonu průmyslu patří ČR s růstem 6,7 % mezi nejúspěšnější země EU. Před námi bylo tentokrát jen Portugalsko a Rumunsko.

Petr Dufek: Evropský průmysl v závěru roku v lehce slabší kondici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Pozitivní zprávou nepochybně je, že končí propad řeckého průmyslu a že začíná růst výroba i ve Španělsku, tedy v zemích potýkajících se s dluhovou krizí. Slabá čísla naopak stále přicházejí z Francie, která se stále vzdaluje od úspěšného Německa.
 

Za celý loňský rok se průmyslová výroba v EU snížila o půl procenta. V zemích platících eurem dokonce o 0,8 %. Slabý výsledek jde na vrub nízké poptávce, která drtila evropský průmysl ještě v první polovině loňského roku. Druhá půlka roku již přece jen byla ve znamení růstu, a to i našeho hlavního ekonomického partnera – Německa.
 

Z 23 zemí, které prozatím poskytly Eurostatu čísla, byl český průmysl sedmým nejúspěšnějším. A tuto svoji pozici má šanci v letošním roce nejen udržet ale možná i vylepšit. Ostatně výhledy poptávky se v mezičase lepší a zakázky rostou dvouciferným tempem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.