Petr Dufek: Inflace se přibližuje k cíli ČNB

10.03.2021 16:25

V únoru meziroční inflace mírně poklesla na 2,1 %, když se spotřebitelské ceny v tomto měsíci zvýšily oproti lednu jen o 0,2 %. Na tomto dílčím nárůstu se podílelo především zdražení pohonných hmot, automobilů a některých volnočasových aktivit.

Petr Dufek: Inflace se přibližuje k cíli ČNB
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Meziroční inflace sledovaná centrální bankou se snížila na 2,1 % a nadále platí, že téměř z poloviny za ní stojí vyšší ceny tabákových výrobků a alkoholu v důsledku loňského citelného navýšení spotřebních daní. Ceny bydlení, které v předchozích letech táhly inflaci nahoru, rostou jen velmi mírným tempem. Zvolňuje růst nájemného, ceny elektřiny a plynu dál klesají. Potraviny – jako po bydlení druhá nejvýznamnější část spotřebitelského koše – zdražily meziročně jen o 0,6 %.

V dalších měsících se inflace bude pohybovat v blízkosti dvouprocentního cíle ČNB, ve druhé polovině roku už bude pravděpodobně pod ním. Velkou nejistotu přestavují ceny některých služeb – v současné době omezených lockdownem.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Naproti tomu ceny potravin, alespoň z pohledu dosavadního vývoje cen zemědělských produktů nebo cen zpracovatelů, by výrazněji růst neměly.

Dál budou v nejbližších měsících zřejmě ještě zdražovat pohonné hmoty, které reagují na vývoj cen komodit na světových trzích, a automobily, jejichž výrobní náklady rostou v důsledku přísnějších regulací – ať už těch „zelených“ nebo bezpečnostních.

Vzhledem k výraznému posílení koruny za poslední rok by právě koruna měla sehrávat významnou protiinflančí roli. Zlevňuje dovážené zboží i nákupy českých spotřebitelů třeba v zahraničí, byť nyní spíše jen v eshopech.

Inflace není a zřejmě ani dál nebude významným problémem české ekonomiky. Vzhledem k tomu, že je inflace blízko cíle ČNB, bude centrální banka dál hovořit o potřebě normalizace úrokových sazeb. K té ovšem bude moci dojít teprve tehdy, až se uklidní situace na kovidovém poli. Proto předpokládáme první nárůst sazeb ČNB spíše až v závěru roku, tak jak ostatně nastiňuje alternativní scénář samotné centrální banky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.