Petr Dufek: Nálada v ekonomice - podnikatelé začínají být po čase skeptičtí

29.02.2024 15:57 | Komentář

Podle zveřejněných údajů statistického úřadu se celkový sentiment v české ekonomice v únoru zhoršil, a to v důsledku narůstajícího pesimismu podnikatelského sektoru. Nálada spotřebitelů se v posledním měsíci naproti tomu zlepšila, ale ne natolik, a by vykompenzovala horší pohled firem.

Petr Dufek: Nálada v ekonomice - podnikatelé začínají být po čase skeptičtí
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

V největším tuzemském odvětví – v průmyslu – jde zhoršení nálady na vrub slabé poptávce. Ukazuje se tak, že dřívější očekávání růstu se zatím nenaplňují a firmy zatím zlepšení zájmu o jejich produkci ještě nepociťují, ani prozatím ještě neočekávají.

Skeptičtější ohledně poptávky jsou i podnikatelé ve službách, které právě v letošním roce měly konečně pocítit zvýšený zájem ze strany kupujících díky ustupující inflaci. I zde je vidět, že firmy revidují své plány na následující tři měsíce, nicméně nabírat nové zaměstnance hodlají dál.

Zlepšení – jako jediné odvětví – vnímá stavebnictví, i když ani firmy v tomto odvětví si už nejsou jisté budoucí poptávkou jako třeba ještě před měsícem.

Mírný optimismus je vidět mezi spotřebiteli, kteří očekávají zlepšení celkové ekonomické i vlastní finanční situace v následujících 12 měsících. Nejde však o nějakou silnou euforie, ale jen drobný posun oproti předchozím měsícům.

Celkově zapadají dnešní výsledky nálad do scénáře jen velmi pomalého restartu české ekonomiky. Není to až takové překvapení, vezmeme-li v úvahu situaci v Německu a vůbec v zemích eurozóny.

Dokud nezačne růst poptávka, budou výhledy stát jen na víře, a nikoliv na nových zakázkách. Ne náhodou je hodnocení zahraničních zakázek u průmyslu tak mizerné jako v době počínajícího covidu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.