Petr Dufek: Poslední letošní emise státních dluhopisů

21.11.2018 19:26

Dnes vstupuje Ministerstvo financí ČR s nabídkou nových státních dluhopisů na tuzemský kapitálový trh. Tentokrát půjde o bondy splatné za jedenáct a patnáct let v maximálním objemu pět miliard korun.

Petr Dufek: Poslední letošní emise státních dluhopisů
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Poté až do konce roku by podle dřívějších informací MF neměly na trh zamířit žádné další střednědobé nebo dlouhé státní bondy, pouze krátkodobé státní pokladní poukázky v objemu do deseti miliard korun, a to ještě v závislosti „na očekávaném výsledku hospodaření státního rozpočtu v roce 2018“.

Od začátku roku již MF prodalo na trhu nové dluhopisy v objemu 245 mld. korun, přičemž takto získané prostředky směřovaly primárně na uhrazení letos splatných papírů. Podobnou částku bude MF potřebovat na splátky dluhu i v příštím roce a je velmi pravděpodobné, byť jeho Strategie financování a řízení státního dluhu ČR bude k dispozici až v prosinci, že většinu peněz (ne-li všechny) si nejspíše opět obstará na českém trhu.

Nové dodatečné potřeby mít MF s ohledem na vývoj státního rozpočtu nejspíše nebude. Rozpočet totiž na rozdíl od původního plánu zůstává i po deseti měsících v mírném přebytku, a opět mu v tomto směru pomáhají příjmy z rozpočtu EU. Rozpočtu samozřejmě pomáhá solidní ekonomický růst zajišťující vyšší daňové příjmy, konkrétně především ze zdanění práce. Jen na tzv. sociálním pojistném se letos vybralo o téměř 40 mld. více než ve stejném období loňského roku. Nakonec více než tři čtvrtiny letošního vyššího výběru daní v rámci celých veřejných rozpočtů jde na vrub tzv. pojistného a daně z příjmu fyzických osob. I proto se dá předpokládat, že ČR v letošním roce opět vykáže přebytkové hospodaření veřejných financí, i když státní rozpočet skončí někde na hraně.

Udržet takový výsledek i v příštím roce bude jen velmi obtížné vzhledem k závazku zvyšování penzí a mezd zaměstnanců ve veřejném sektoru. Počítat musíme i s pomalejším růstem ekonomiky a tedy i s pomalejším růstem daňových příjmů. Přesto nejspíše i nadále zůstane pozice MF na finančních trzích velmi příznivá, mj. i díky jeho rezervní pozici, kterou mu skýtá státní pokladna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.