Petr Dufek: Průmysl podle očekávání ztrácí dech

07.02.2019 8:29

Slábnoucí zahraniční poptávka nemohla nezanechat tuzemský průmysl nedotčený. I když to doposud vypadalo, že tuzemské firmy jsou imunní vůči útlumu v západní Evropě, prosincové výsledky naznačují konec boomu našeho největšího odvětví.

Petr Dufek: Průmysl podle očekávání ztrácí dech
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Výroba sice po zohlednění vlivu rozdílného počtu pracovních dnů rostla o 1,8 % (bez očištění propadla o 1,4 %), nicméně nové zakázky se meziročně propadly o 4,7 %.

Rychleji přitom ubývalo objednávek ze zahraničí a podle očekávání šlo především o zakázky pro automobilový průmysl (-13,6 %), které jsou jen odrazem slábnoucí poptávky po šestiletém boomu, jehož konec urychlilo „zelené“ tažení. Menší objednávky se ovšem nedotýkají pouze aut, ale postihly tentokrát i další silné průmyslové obory, a sice strojírenství a výrobu elektrických strojů a zařízení.

Aktuální slabá čísla nejsou až takovým překvapením, když vezmeme v úvahu, jak se vyvíjí poptávka v zahraničí. Neslavně dopadly i zakázky německých průmyslových podniků, které v prosinci propadly meziročně o sedm procent. Vzhledem k provázanosti tuzemského průmyslu právě s tím německým jde jen o další potvrzení faktu, že letošní rok bude slabší než ten předchozí. Předpokládáme proto, že se výroba v průmyslu v letošním roce zvýší jen zhruba o 2,5 %, což bude nejslabší výsledek za posledních šest let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.