Petr Dufek: Tržby v obchodech před „druhou“ vlnou stagnovaly

05.11.2020 11:18

V září se utrácelo stejně jako před rokem. Tržby obchodníků v celku stagnují od té doby, co spotřebitelé zrealizovali jarní odloženou poptávku a začali být opatrnější ve svých útratách.

Petr Dufek: Tržby v obchodech před „druhou“ vlnou stagnovaly
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Hlavní roli sehrávají obavy z dalšího vývoje ekonomiky, vlastní finanční situace, strach z nezaměstnanosti s jedním společným jmenovatelem, a tím je koronavirus. Aktuální stagnace útrat v obchodech odráží i pokles reálných mezd, ke kterému v letošním roce po dlouhé době opět dochází.

Stejně jako v předchozích měsících se zákazníci přesunovali směrem k internetovým obchodům. Ty si rozhodně na nižší zájem stěžovat nemohou, neboť jejich tržby se tentokrát zvýšily o téměř 20 %. Doba „virová“ rovněž nahrává prodejcům počítačů s tím, jak se rozvíjí home-office nebo domácí výuka školáků a studentů. Vyšší zájem zaznamenávají lékárny i prodejci vybavení domácností.

V každém případě teprve v září se pozornost znovu zaměřila na opětovné propuknutí nákazy, a tak mnohem důležitější čísla přijdou na řadu až za měsíc. Obchodníci proto mohou počítat s nižšími tržbami, zejména v segmentech postižených uzavírkou. Naproti tomu expanzi, dalo by se říct letos už druhou mimořádnou sezónu, zažívají na úkor těch „kamenných“ internetové obchody. Celkové útraty však budou nejspíše dál klesat a výrazně pod loňskou úrovní zůstanou i útraty za letošní Vánoce. Samozřejmě velkou neznámou zůstává „rozvolňování“, které s tržbami výrazně zahýbe. Kdy ovšem nastane, lze jen spekulovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…