Petr Dufek: Více nezaměstnaných, ale jen na chvíli…

08.08.2016 9:40

Míra nezaměstnanosti se v červenci zvýšila podle očekávání o jednu desetinu procentního bodu. Je to zcela v souladu s očekáváním i se sezónním vývojem trhu práce. Něco málo z tohoto nárůstu jde na vrub absolventům, kteří dokončili školu a během prázdnin se přihlásili na úřady práce, avšak brzy z evidence znovu odejdou. Část nárůstu jde na vrub končícím úvazkům na dobu určitou, které se využívají třeba i ve školství.

Petr Dufek: Více nezaměstnaných, ale jen na chvíli…
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Současně se znovu zvýšila nabídka volných pracovních míst, kterých je už téměř 136 tisíc. Na jedno volné pracovní místo tak už nyní připadají méně než tři uchazeči. 

A o koho je největší zájem? V první řadě o pomocné pracovníky ve výrobě, tedy i méně kvalifikované či vlastně nekvalifikované zaměstnance. Vedle toho firmy ve velkém poptávají řidiče, montážní dělníky, nástrojáře a kováře. Práce je i pro zájemce o práci v bezpečnostních agenturách, obchodech a restauracích. A samozřejmě vidět je na trhu i permanentní nedostatek řemeslníků. 

Nedostatek zaměstnanců není v posledním roce ničím novým. Z průzkumů mezi firmami je vidět, že se stal jedním z významných bariér pro další růst výroby. Nicméně prozatím se dramaticky neprojevil ve zvýšení atraktivity nabízených pracovních míst, kterých neustále přibývá. 

S tím, jak firmám chybí zaměstnanci, roste tlak na růst mezd. Ostatně od loňského roku vidíme, že jsou podniky „nuceny“ zvyšovat mzdy i méně kvalifikovaným zaměstnancům, a tak roste nejen průměrná mzda, ale i ta mediánová napříč profesemi a vzděláním zaměstnanců. 

V dalších měsících by se měla nezaměstnanost opět mírně snížit a přiblížit k hranici pěti procent. Teprve až na konci roku, kdy skončí sezónní práce a další úvazky na dobu určitou, poskočí nezaměstnanost někam zhruba k 5,7 %, což bude i tak nejlepší výsledek od roku 2008. 

Autor je bankovní analytik. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla