Petr Gruber: Za komančů prý bylo v obchodech prd. Alespoň to byly ale kvalitní potraviny

30.03.2012 9:45

Reakce na článek pana poslance Chaloupky (VV)

Petr Gruber: Za komančů prý bylo v obchodech prd. Alespoň to byly ale kvalitní potraviny
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka

Vážený pane poslanče za Věci veřejné,

Moc se mi nechtělo, ale musím reagovat na Váš článek v Parlamentních listech „Poslanec VV, který emigroval: Za komančů tady byl kriminál a v krámech prd“

Udělám to krok za krokem podle některých Vašich odstavců ve zmíněném článku.

Nejsem žádný ctitel minulé éry, můj otec narukoval ještě k „Černým baronům“, nesměl studovat a já pouze střední školu. Vy jste na vysokou mohl, ale nedodělal. Vaše věc. Ale zřejmě to pronásledování ve Vašem případě nebylo tak velké.

A teď jednotlivé odstavce.

Lidé si opravdu mohli koupit všechno, co bylo v obchodech. Konkurence nebyla. Takže ano, dvě másla, chlebů bylo víc, to se zase mýlíte a barevnou televizi jsme si koupili naši a dodnes upřednostňuji domácí výrobky. A to máslo? Dnes je mnoho druhů, ale které máslo je opravdu máslo? Toho pravého už tam mnoho nezbylo. Jíst něco, co můj otec nazýval „kunerolem,“ co musel jíst za války, opravdu nechci.

Neporovnával jsem cenu zboží k výši platu tehdy a teď. Raději. Ale protože VV jsou vládní strana, máte možnost toto změnit.

Ano, kolem hranic byly dráty. Cestování pro běžné občany pouze v rámci „Východního bloku“ a spousta vyřizování. Teď můžete, kam chcete, ale ty finance stačí mnohým zase jen na to cestování po bývalém východním bloku. Nyní si dovolím citovat Vaše věty:

„Byli tam vycvičení vojáci, kteří se těšili, že zastřelí někoho, kdo se snaží dostat na Západ. Byl jsem na vojně a dostal jsem se do styku s těmi pomatenými odhodlanými pohraničníky, kteří si vykládali o tom, jak se těší, až budou moci někoho odstřelit na drátech a že za to dostanou opušťák,“ zlobí se Chaloupka.“
Prosím Vás to opravdu myslíte vážně? Kde jste byl na vojně, že jste se s nimi setkal? Já jsem byl taky na vojně a jezdil na Šumavu na vyvedení, ale žádný pohraničník se s námi nikdy nesetkal. Tam jsme neměli přístup. A s těmi, co byli mými kamarády a jsou, jsem v kontaktu a nepřipadají mně jako pomatenci chtiví někoho zastřelit. Spíš vyprávějí, jak chodili z Poštorné do Rakouska na pivo k místním, samozřejmě bez vědomí nadřízených.

Zahraniční tisk. Pravda mohl si někdo předplatit někdejší sovětský tisk, ale kdo by to četl. Já si vzpomínám, že jsme si nechali z větších měst vozit nějaké rakouské noviny kvůli televiznímu programu Ö1 a Ö2. Ale bydlíme vlastně v pohraničí, tak bylo běžné chytnout tyto programy. Ale určitě jsme neseděli potmě při ztišeném zvuku jako za války. Pak si vzpomínám, že k nám jezdila nějaká francouzská a německá rodina.  Pokud vím, nikdy otec neříkal, že by musel někam něco jít vysvětlovat.

Na komunismus se dívám jako na něco, co už se snad nikdy nevrátí. Ale Vaše opětovné volání, aby si to někteří zkusili, aby nesměli studovat, mě opět přivádí k otázce, jak to, že Vy jste studovat mohl? Hlavně nepište „zakazovali nám“, spíše se hodí „zakazovali vám“.

Také se nám nežilo špatně. Měl jsem své koníčky, oženil se, měl dvě děti a byt jsem dostal po třech letech, protože jsem nebyl líný pracovat na směnách, a ještě mně na to podnik přispěl polovinou sumy za závazek setrvat 10 let v podniku. O tom si mohou dnešní mladí nechat zdát. Nikdo jim nic nedá a hypotéka je nadosmrti.

Nesrovnávejte Ameriku a ČR. To nelze. Neměli nikdy ani nacismus ani komunismus, proto je dojímala Vaše vyprávění. Zase mají jiné vymoženosti přesně, jak je popisujete. Gangy, drogy, střílení. No víte, v takovém prostředí se mně moc bydlet nechce. Ani nechci, aby takové čtvrti u nás vznikaly. Takže tyhle demokratické výdobytky klidně oželím. Ale každému vyhovuje něco jiného. Jde jen o to, co za co vyměnit.

Nyní Vás budu opět citovat:

„Obnovil důvěru Američanů v americký sen a v sebe. Že ten kdo maká, může jít za svým štěstím. Povzbudil hrdost Američanů na svůj národ a vlast,“
Zeptám se. „Na co mám být hrdý já a asi 85% lidí, kteří nesnáší vládu, ve které je Vaše strana?“ Na stále nové a nové korupční kauzy, které vylézají? Na soudní líčení s představiteli VV, které je naprosto trapné? Víte, já budu hrdý na to, že snad bude příležitost dokázat, že jsou i jiní, kteří v budoucnu dokáží ne vládnout, ale spravovat tuto republiku lépe než ti, kteří jí dnes údajně vládnou.

Rád zopakuji, že nesouhlasím s jakýmkoliv totalitním režimem, v tom jsme asi zajedno, ale Vaše vidění věcí minulých překrylo vidění věcí přítomných. Vždyť Vy vzpomínáte, namísto toho abyste se jako poslanec zasadil o zlepšení nynějších poměrů, kterých jste účastník.

Mgr. Petr Gruber
Člen hodonínských národních socialistů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…