Petr Hartman: Babiš ztratil důvěru v náměstka Prose

20.05.2015 21:18

„Je to kvalifikovaný člověk, jazykově vybavený, se zahraničními zkušenostmi. Věřím, že novou pozici zvládne velmi dobře.“ Těmito slovy doporučoval loni v únoru premiér Bohuslav Sobotka ministrovi financí Andreji Babišovi do funkce náměstka Martina Prose.

Petr Hartman: Babiš ztratil důvěru v náměstka Prose
Foto: cssd.cz
Popisek: Martin Pros, dosavadní náměstek ministra financí, odvolaný Andrejem Babišem 20. května 2015.

Sociální demokraté měli problém prosadit svého člověka na takovýto post. Andrej Babiš v duchu předvolebních slibů hnutí ANO trval na tom, že do nejužšího vedení resortu dosadí pouze odborníky. 

Martin Pros měl tuto charakteristiku splňovat. Přesto ve své funkci vydržel pouze rok a čtvrt.

Jeho konec byl odůvodněn obecnou formulací o ztrátě důvěry. Ačkoli byl do postu náměstka vyslán sociální demokracií, její předseda necítil potřebu se Prose zastat, což není úplně obvyklé.

Vysvětlit se to dá různě. Například tak, že se Pros v pozici náměstka ministra financí dopustil hrubé chyby, kterou nemůže napravit, a proto musí odejít. Faktem je, že nestandardním způsobem komunikoval s Českou národní bankou.

Konkrétně v souvislosti s podezřením, že dochází k manipulaci s mezibankovní sazbou, která má, zjednodušeně řečeno, vyjadřovat za kolik si tyto finanční domy mezi sebou půjčují. To se potom odráží například v cenách určitého typu hypoték a úvěrů, nebo v kurzech dluhopisů.

Takováto tvrzení vyvolávala dojem, že se banky snaží tímto způsobem poškozovat klienty a na jejich účet se obohacovat. Problém je v tom, že náměstek Pros svá tvrzení nepodložil pádnými důkazy a o svém postupu neinformoval ministra.

Andrej Babiš aktivitu svého náměstka považoval za krok, který poškozuje pověst bankovního prostředí v České republice. Nebylo by proto divu, že by kvůli tomu ztratil v Prose důvěru a spolupráci ukončil, byť svůj obecný výrok nechce Babiš konkretizovat.

Pustit se do boje s velkými finančními domy bez dostatečných důkazů, bez podpory ministra a vládních stran lze považovat za úřednickou sebevraždu. Ať už veden jakýmikoli úmysly, Martin Pros ji z málo pochopitelných důvodů a zvláštním způsobem vykonal.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

11:24 Zdeněk Jemelík: Soudci proti ministrovi

Když jsem si na České justici dne 3. května 2024 přečetl článek Petra Dimuna „Nebezpečné a destabili…